|
اخبار > کاریکاتور ایران از زبان بزرگانش در صبا تحلیل شد |
|
کاریکاتور ایران از زبان بزرگانش در صبا تحلیل شد
|
اولین نشست تحلیلی-پژوهشی هشتمین دوسالانه بینالمللی کاریکاتور تهران، روز چهارشنبه، با حضور پیشکسوتان این هنر در ایران، از جمله: استادان کامبیز درم بخش، لطیفی، محمد رفیع ضیایی، بهمن عبدی، داود شهیدی، مسعود شجاعی طباطبایی، بهرام عظیمی، کیارش زندی و سهراب هادی در مؤسسه فرهنگی-هنری صبا برگزار شد.
اولین نشست تحلیلی-پژوهشی هشتمین دوسالانه بینالمللی کاریکاتور تهران، روز چهارشنبه، با حضور پیشکسوتان این هنر در ایران، از جمله: استادان کامبیز درم بخش، لطیفی، محمد رفیع ضیایی، بهمن عبدی، داود شهیدی، مسعود شجاعی طباطبایی، بهرام عظیمی، کیارش زندی و سهراب هادی در مؤسسه فرهنگی-هنری صبا برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه فرهنگی-هنری صبا وابسته به فرهنگستان هنر، در نشستی که روز چهارشنبه، هفتم آذرماه، برگزار شد به تحلیل و بررسی وضعیت، جایگاه و مسائل و مباحث کاریکاتور ایران پرداخته شد. در اين نشست كه همزمان با برپایی نهمین دوسالانه بینالمللی کاریکاتور تهران برگزار شده بود، پیشکسوتان، صاحبنظران و کارشناسان این هنر، کامبیز درم بخش، لطیفی، داود شهیدی، بهمن عبدی، محمدرفیع ضیایی، کیارش زندی، بهرام عظیمی و مسعود شجاعی طباطبایی، دبیر دوسالانه، دیدگاههای خود را طی میزگردی بیان کردند.
در ابتدا، مسعود شجاعی طباطبایی، دبیر هشتمین دوسالانه بین المللی کاریکاتور تهران، با ارائه گزارشی از روند برگزاری این دوسالانه رشد آن را از دوره اول تاکنون، به لحاظ کمی و کیفی، امیدوار کننده و چشمگیر ارزیابی کرد. سپس داود شهیدی با اشاره به اینکه کاریکاتور از سه وجه مردم، مسائل هنری و زیبایی شناسی و کارگزاران اجرایی شکل میگیرد گفت: «با این حرکت و اتفاق مهم، کاریکاتور ایران تولد دوبارهای پیدا کرد.» سپس بهمن عبدی با بیان راههای ایجاد ارتباط با مخاطب در کاریکاتور، اظهار داشت: «یک کاریکاتوریست باید نخست شناخت دقیق و جامعی از سوژه خود داشته باشد و قدرت تجزیه و تحلیل مسائل را پیدا کند. بهخاطر اینکه باید به شعور، درک و آگاهی مخاطبش احترام بگذارد.» وی افزود: «در سالهای دور، مردم خیلی از روزنامهها را فقط و فقط، به اعتبار کاریکاتورهایشان میخریدند. پیش از آنکه به خاطر مطالبش بخرند و این نشان از ارتباط موفق و تنگاتنگ اين هنر با مردم داشت. شناخت درست از جامعه، بهعنوان اصلیترین مخاطب این هنر است که به یک طراح کاریکاتور، قدرت، فضا و امکان و جرئت برای خلاقیت میدهد.» آنگاه استاد محمدرفیع ضیایی بحث خود را به آسیب شناسی کاریکاتور ایران اختصاص داد. وي با ذکر سوابق حضور کاریکاتوریستهای ایران در عرصههای جهانی، از چهل سال پیش تاکنون، به نقش فراگیر این هنر در میان تودههای مردم در سال 57 و اوج انقلاب، و نیز تاریخچه شکلگیری اولین کانونها و جشنوارهها و حرکتهای ملی در عرصه کاریکاتور خاطرنشان کرد: «اینکه در دوسالانه هشتم توانستهایم از 85 کشور جهان، هنرمندان را جذب کنیم، حکایت از یک توفیق شگفت و اعتبار جهانی برای این حرکت دارد.» سپس بهرام عظیمی، کاریکاتوریست و انیماتور برجسته کشورمان، با اشاره به روند تکامل تجربی یک طراح که زمانبر و طاقتگیر است و روندی بسیار پرمخاطره و دشوار است گفت: «مهم، امتیاز و نمرهایست که مردم به کاریکاتوریست بهعنوان زبان گویای جامعه میدهند، نه مسابقات و جشنوارهها و جوایز جهانی.» وی گفت: «این دوسالانه يك فرصت بسیار ارزشمند است؛ نه به خاطر جایزه هشت هزار دلاری و نه حتی به خاطر شرکت 85 کشور دنیا، بلکه به خاطر اینکه اینهمه استعداد و انگیزه یکجا در این حرکت، تبلور یافته و میتوان استادان ارزشمند را از نزدیک دید و از آنان تجربه آموخت.» آنگاه کیارش زندی با بیان دیدگاههای خود در خصوص تأثیر این دوسالانه در روند کنونی این هنر در ایران، گفت: «خواهش من از برگزارکنندگان این است که تمام این مباحث ضبط و در اختیار علاقهمندان قرار گیرد. در عين حال در پایان این دوسالانه مجموعه آثار پیشکسوتان نیز چاپ و منتشر شود و همچنین آثار جوانها نیز انتشار یابد تا فضای جشنوارهای این دوسالانه را، بیشتر احساس کنیم.» در ادامه استاد کامبیز درم بخش، هنرمند کاریکاتوریست، همراه با استاد لطیفی به بالای سن آمده و در میان تشویق حضار، مباحثی را بیان کردند. ابتدا آقای لطیفی با ذکر سوابق و خاطرات خود گفت: «کاریکاتور باید همواره نگاهش رو به جامعه و به متن مردم، خواستهها، نیازها و دغدغههای آنان باشد. چرا که کاریکاتور اساساً هنر مردم است و بس.»
آنگاه استاد کامبیز درم بخش، طی سخنانی با موضوع انسان و کاریکاتور و تحولات آن در ایران گفت: «وقتی صبا تصمیم گرفت این حرکت را مثل دوسالانه قبلی برگزار کند، من به عنوان یک کاریکاتوریست افتخار کردم که مکانی با این عظمت و زیبایی در اختیار این هنر قرار گرفته. امیدوارم که از همه ظرفیتهای این مجموعه، در آینده نزدیک براي خدمت به هنر ایران استفاده شود.» وی افزود: «کاریکاتور امروز ما با این همه افتخاراتش، یکباره نیامده، بلکه پشتوانه تجربه و دانش بسیاری از آدمها را پشت سر خود دارد. آنهایی که در دورهای تجربههاي خود را تکمیل کردند که حتی یک کتاب و نشریه تخصصی را به زحمت می شد پیدا کرد. نه اینترنت بود و نه امکانات وسیع امروز. تنها عشق بود و شوقی که در دل آن نسل، موج میزد.»
گفتنی است این نشست با حضور استادان و صاحبنظران یاد شده، در چند روزه آینده، دوباره بنا به درخواست حاضران برگزار خواهد شد.
|
|
|
|
|
زمان انتشار: شنبه ١٠ آذر ١٣٨٦ - ١٥:٤٢ | نسخه چاپي
...در حال ثبت نظر نظر شما ...در حال ثبت نظر خروج
|