همزمان با همایش علمی- پژوهشی ملی «آجر و آجرکاری» در فرهنگستان هنر، موسسه فرهنگی هنری صبا میزبان روایتی تصویری از بناهای آجری ایران در گسترهای از تاریخ و سنت تا فرهنگ و اقلیم شد.
همزمان با همایش علمی- پژوهشی ملی «آجر و آجرکاری» در فرهنگستان هنر، موسسه فرهنگی هنری صبا میزبان روایتی تصویری از بناهای آجری ایران در گسترهای از تاریخ و سنت تا فرهنگ و اقلیم شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری صبا- وابسته به فرهنگستان هنر، این نمایشگاه که صبح روز دوشنبه 25 بهمن ماه همزمان با افتتاحیه همایش ملی آجر و آجرکاری در نگارخانه «آینه» این مجموعه با حضور محمدعلي معلمدامغاني رئيس فرهنگستان هنر، استادان صاحب نام این هنر در ایران و شمار زیادی از علاقهمندان و دانشجویان هنرهای سنتی گشایش یافت.
در اين نمايشگاه كه بيش از 200 تصویر از مجموعههای شخصی پنج عکاس و متخصص هنر آجرکاری ایرانی به نمایش درآمد، سیر تصویری از بافتههای «خشت و خاک و خیال ایرانی» را بر گسترهای عظیم از تنوع الگوهای معمارانه، تکثر اقلیمی، گوناگونی سنتهای قومی و بومی و در بستر تاریخی و جغرافیایی «ایران فرهنگی» ارائه شدهاست که از «قطب منار» دهلی نو در هند و تاق كسري در تيسفون تا «برج کالیان» در بخارا، نموداری از زایندگی و استمرار این فرهنگ و سنت را به نمایش میگذارد.
انتخاب عکسهای این مجموعه بر اساس ترتیب تاریخی بوده و از دوران مادها (آجرهای تپه قلاییچی بوکان) تا شوش هخامنشی و در امتداد خود تا قرون اولیه اسلامی و دوره های سلجوقی، ایلخانی، تیموری، صفوی، زندیه، قاجار و پهلوی را دربر میگیرد.
تنوع بناهای به نمایش درآمده از ویژگیهای دیگر این مجموعه تصویری است که از: میل و منار تا دیوار و ایوان و سردر را پوشش داده است.
پراکندگی آثار در گستره «ایران فرهنگی» و در یک حوزه جغرافیایی وسیع، موجب شده تا بسیاری از آثار متعلق به این منظومه فرهنگی- تمدنی برای نخستین بار دیده شده و ثبت گردد. همچنین به لحاظ تکنیک نیز، طیف گستردهای از انواع تکنیکها و مهارتهای آجرکاری از: آجرهای مهری، قالبی، چیدمان آجر، تراش آجر و....را شاهدیم.
این نمایشگاه در این شکل تخصصی و جامع، برای نخستین بار برگزار میشود و در نوع خود منظری تازه به تمامی قابلیتها و توانمندیهای آجرکاری ایرانی هم در بعد تاریخی و هم در وجه کارکردی و هم وجوه زیبایی شناسانه و هنری آن در تمامی دورانها تا امروز گشوده است.
نمایشگاه عكس «خاك و خيال» تا 13 اسفند ماه در نگارخانه آینه در موسسه فرهنگی هنری صبا، میزبان تمامی علاقهمندان به سرگذشت یکی از کهنترین و اصیلترین هنرهای ایرانی خواهد بود.