عليرضا اسماعيلي معاون پژوهشي فرهنگستان هنر از ثبت همايش ملي «آجر و آجركاري در هنر و معماري ايران» در پايگاه استنادي جهان اسلام (ISC) خبر داد.
عليرضا اسماعيلي معاون پژوهشي فرهنگستان هنر از ثبت همايش ملي «آجر و آجركاري در هنر و معماري ايران» در پايگاه استنادي جهان اسلام (ISC) خبر داد.
به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، پيش همايش آجر و آجركاري در هنر و معماري ايران در شهر دزفول با همكاري فرمانداري، شهرداري، دانشگاه آزاد اسلامي، دانشگاه جنديشاپور، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي، اداره ميراث فرهنگي شهرستان دزفول و فرهنگستان هنر صبح چهارشنبه سوم آذر، در تالار اجتماعات شيخ انصاري دانشگاه آزاد اسلامي اين شهر برگزار شد. اين همايش كه با سخنراني فرماندار دزفول و رئيس دانشگاه آزاد اسلامي واحد دزفول آغاز شد با سخنراني عليرضا اسماعيلي معاون پژوهشي فرهنگستان هنر ادامه يافت. اسماعيلي آجر را به عنوان عنصري كه در هويت معماري ايران نقش برجستهاي دارد معرفي و اظهار داشت: آجر به عنوان يكي از عناصر بومي و كارآمد در ايران است كه بخشي از هويت معماري ايران را شكل ميدهد.
وي به قدمت آجر اشاره كرد و افزود: آجر داراي قدمت چند هزار ساله است كه بسياري از بخشهاي حوزه تمدن ايران بزرگ را در بر ميگيرد. توليد آسان و سازگاري آجر متناسب با محيط زيست ايران موجب شده تا آجر در دورههايي از تاريخ معماري ايران به عنوان هنر پركاربرد در تزئينات معماري محسوب شود. امروز علي رغم آسيبهايي كه به بافتهاي بومي ما به علت بلاياي طبيعي يا دستاندازي انسانها صورت گرفته است، بناهاي آجري بسيار ارزشمندي از آن روزگارباقي مانده است.
معاون پژوهشي فرهنگستان هنر به آثار به ثبت رسيده اشاره كرد و يادآور شد: در ايران 20 اثر ارزشمند وجود دارد كه به ثبت جهاني رسيدهاست كه بخش قابل ملاحظهاي از آن مربوط به بناهاي آجري است. به عنوان نمونه بايد از معبد چغازنبيل نام برد كه در سال 1979 م. به عنوان اولين بنا به ثبت جهاني رسيد. گنبد سلطانيه، قلعه شوش، برج گنبد قابوس و ... همه بناهاي آجري هستند كه به ثبت جهاني رسيدهاند.
اسماعيلي به دريافت مجوز ملي اين همايش و ثبت آن در پايگاه استنادي جهان اسلام اشاره كرد و گفت: اين همايش به دليل ظرفيتها و اهميت آجر در سطح ملي با محوريت (دزفول و كرمان ) برگزار ميشود و همچنين در حال ثبت آن در پايگاه استنادي جهان اسلام (ISC) است.
وي آجر را برگرفته از فرهنگ اصيل و ماندگار دانست و تصريح كرد: آجر، بوي فرهنگ و مانايي دارد. لطافتي كه در تزئينات آجري وجود دارد، موجب ميشود تا انسان به راحتي با آجر ارتباط برقرار كند. ساختار معيوب بناهاي شهري با ديدن بناهاي آجري موجب ميشود تا انسان سريع و راحت با محيط اطراف خود ارتباط برقرار كند و خوشبختانه نمونههاي بيشماري از اين بناهاي زيبا را در اطراف خود داريم كه متناسب با اقليم زيست محيطي ايران هستند.
اسماعيلي به ضرورت برگزاري همايش پرداخت و خاطر نشان كرد: در برگزاري همايش «گنجينههاي از ياد رفته ايران»، به مواردي برخورد كرديم كه با معماري بناهاي آجري ايران در ارتباط بود و متاسفانه در حال فراموشي و نابودي است به همين دليل جا داشت تا اين موضوع در اولويت كارهاي پژوهشي قرار گيرد. به همين مناسبت همايش «آجر و آجركاري در هنر و معماري ايران» در دستور كار فرهنگستان هنر قرار گرفت.
وي به برخي از برنامههاي اين همايش اشاره كرد و افزود: معرفي و شناسايي مكاتب هنري بخشي از موضوعاتي است كه هر ساله فرهنگستان هنر به آن ميپردازد و با برگزاري همايشها، نمايشگاهها، نشستهاي تخصصي و ... در سطح ملي اقدام مينمايد. براي برگزاري اين همايش نيز فراخواني منتشر شد و اطلاعرسانيهاي لازم صورت گرفت همينطور از پژوهشگران و استادان دعوت شد تا با ارائه مقالات علمي در اين همايش شركت نماين.همچنين سفارش طرحهاي پژوهشي نيز در اين حوزه داشتيم كه مجموع دستاوردهاي علمي آن در روز همايش به صورت كتاب، ويژه نامه، نمايشگاه و ... ارائه ميشود. همچنين دو پيش همايش در دو شهر تاريخي دزفول و كرمان به دليل دارا بودن بافتي اصيل و تاريخي در نظر گرفته شد تا برگزار شود.
اسماعيلي به تشريح نمايشگاهي كه براي اين همايش در نظر گرفته شده پرداخت و ادامه داد: نمايشگاهي كه آثار باستاني پيش از اسلام تا زمان حاضر را شامل ميشود در زمان همايش اصلي برگزار خواهد شد و بزرگترين نمايشگاهي است كه تاكنون در اين زمينه برگزار ميشود. همچنين فيلم مستندي با نام «از خشت تا آجر» نيز توسط احسان صامتزاده تهيه شده كه پخش ميشود.
براي دريافت اطلاعات بيشتر اينجـا كليك كنيد.
براي اطلاع از اخبار فرهنگستان هنر به كانال ما در تلگرام بپيونديد: https://telegram.me/artacademy