معاونت علمی و پژوهشی فرهنگستان هنر نشست «هنر ایرانی در روایت نجم¬الدین راوندی» را دوشنبه 16 مهرماه 1397 برگزار کرد.
معاونت علمی و پژوهشی فرهنگستان هنر نشست «هنر ایرانی در روایت نجمالدین راوندی» را دوشنبه 16 مهرماه 1397 برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی فرهنگستان هنر، در این نشست ولیالله کاووسی، مدرس، عضو هیئت علمی و مسئول شاخه خوشنویسی بنیاد دایرةالمعارف اسلامی و ابراهیم موسیپور بشلی، مدرس و مدیر گروه تاریخ اجتماعی بنیاد دایرةالمعارف اسلامی، به تحلیل هنر ایرانی در روایت نجمالدین راوندی پرداختند.
ولی الله کاووسی سخنرانی خود را با عنوان «معرفت اصول خط از نگاه راوندی» اینگونه آغاز کرد: «نخستین روایت بازمانده در شرح قواعد خطوط ایرانی در اوایل سده هفتم هجری به دست مورخی ایرانی به نام نجمالدین ابوبکرمحمد راوندی تدوین شده است. بر اساس شواهد، راوندی رسالهای مستقل در باب خوشنویسی تألیف کرده که این اثر اکنون از میان رفته؛ اما نویسنده فصلی از آن کتاب را در کتاب راحةالصدور گنجانده است. ظاهراً راوندی در تلاش برای عملی کردن مباحث نظری تناسبات اقلام ایرانی بوده که در آن وقت همچنان در جریان تکوین و ترقی بودند. نوشته راوندی در کنار توضیحات و تصاویرش، اطلاعاتی درباره حمایتهای درباری از کاتبان و جایگاه خوشنویسی در آن روزگار به دست میدهد. همچنین راوندی برخاسته از خاندانی خوشنویس بوده و دو داییاش، تاجالدین احمد و زینالدین محمود، علاوه بر تعلیم خط به او، به شاهزادگان سلجوقی نیز سرمشق خط میدادند.»
وی با ارائه اسلاید، به نمایش تصاویری از کتاب راحةالصدور راوندی و توضیحات جریان خوشنویسی در روزگار راوندی پرداخت.
در ادامۀ نشست، ابراهیم موسی پور بشلی سخنرانی خود را با موضوع «خواندن راحةالصدور راوندی با رهیافت تاریخ اجتماعی» این گونه پیگرفت:«در این نشست، پس از آشنایی با خاندان راوندی و کتاب راحةالصدور، ابتدا به سابقه نگارشهای تاریخی به زبان فارسی که در آنها به پارهای اجتماعیات توجه شده، خواهیم پرداخت و از پیشینه دلمشغولیهای فرهنگی و اجتماعی در آثار تاریخی کهن فارسی همچون زین الاخبار گردیزی، تاریخ بخارای نرشخی، ترجمه تاریخ طبری، تاریخ بیهقی و مجمل التواریخ و جز آنها به اختصار سخن خواهیم گفت.»
این پژوهشگر تاریخ اجتماعی مردم ایران در ادامه با بیان بخشهایی از راحةالصدور راوندی به پژوهش در تاریخ اجتماعی و فرهنگی ایران آن زمان در زمینههای مختلف تاریخ، خوشنویسی، تصویرگری، تاریخ آموزش و پرورش، تاریخ اقتصادی، تاریخ پوشاک و ... پرداخت و آن را بررسی کرد.
این نشست با پرسش و پاسخ حاضران به پایان رسید.
گزارش تكميلي اين نشست در نشريه سفير هنر منتشر ميشود.