• جمعه ٠٢ خرداد ١٤٠٤
  • En

آرم فرهنگستان هنر
اخبار > كتاب مسجد عتيق شيراز منتشر شد


كتاب مسجد عتيق شيراز منتشر شد

 

كتاب« مسجد عتيق شيراز» نوشته دونالد ان . ويلبر و ترجمه افرا بانك توسط انتشارات موسسه متن وابسته به فرهنگستان هنر منتشر شد.


به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، كتاب« مسجد عتيق شيراز» دومين كتاب از مجموعه تك نگاري هاي انستيتوي آسيا است كه به قديمي‌ترين مسجد شيراز اختصاص دارد.

اين كتاب كه ترجمه مقاله اي از دونالد ويلبر يكي از كاركنان انستيتوي آمريكايي هنر و باستان شناسي ايران از نشريه ويلبر با همين عنوان است.

وي در سفري كه به ايران داشت توانست از مسجد عتيق شيراز در سال 1314 مقارن با دوران رضا شاه نقشه برداري و عكاسي كند. سپس ويلبر در سال 1316 در كار ميداني يادداشت هاي مفصلي درباره اين مسجد نوشت.

در اين كتاب نويسنده معتقد است نقشه شهرشيراز به مشخصه بنيادي شهرهاي ايران اسلامي است يعني تعامل ميان قصر حكومتي ،بازار و مسجد جامع. بدين صورت كه قصر و مسجد با خياباني تشريفاتي به هم وصل مي شدند كه فرمانروايان و واليان دوران صفويه و زنديه از طريق آن براي امامت نمازگزاران جمعه به مسجد مي رفتند. همين خيابان كه در امتداد قبله بود به بازار اصلي شهر تبديل مي شد.

شهر شيراز طي قرن ها دوره هاي رونق و افولي را سپري كرده و مسجد عتيق نيز لاجرم در تقدير شهر شريك بوده و همراه با شهر از زلزله ها و سيل هايي آسيب ديده است. مسجد عتيق شيراز كه به مسجد كهن هم شهرت دارد در سال 1314 ويران بود و تنها بخش هايي جزئي از ساختمان كه احتمال داشت از بناي اوليه سال 281 قمري باشد كه به دوران صفوي تعلق دارند؛ باقي مانده بود. بعدها شخصيت هاي مذهبي و مردم شهر، مسجد را بازسازي كردند كه در بازسازي مسجد بيشتر عناصر ويران برچيده شد و بقيه قسمت ها در زير بخش هاي بازسازي شده پنهان گشت.

تاكنون قديمي ترين استناد ساختمان مسجد به عمرو ليث در نظام التواريخ قاضي نصير الدين بيضاوي تاليف 674 ق /1275 م ديده شده است. در بخشي از كتاب آمده است: "عمرو ليث، فرمانرواي صفاري، كه خانواده اش از سيستان و پايگاهش خراسان بود به شهر التفات بسيار داشت. در شيرازنامه كه به سال 734 ق تاليف شده چنين اظهار مي شود: عمرو ليث صفاري وقتي زمام شيراز را به دست گرفت، امر به ساخت مسجد عتيق كرد در‌ آن روزگار در شيراز مسجد جامعي نبود اين در 281 ق/849 م بود. "

فصل هاي كتاب مشتمل بر سه بخش است : مسجد عتيق و شيراز ، مسجد عتيق در منابع مكتوب و كتيبه ها، سرگذشت مسجد عتيق از وجه معماري. ضميمه الف نيز توصيف دقيق از بنا و ضميمه ب فهرستي از كتيبه هاي مسجد است.

كتاب « مسجد عتيق شيراز » از سوي موسسه متن فرهنگستان هنر در126 صفحه و به قيمت 2500 تومان عرضه شده است.

علاقه مندان مي‌توانند كتاب مزبور را از فروشگاه مركزي موسسه متن واقع در خيابان ولي عصر(عج)، نرسيده به چهارراه طالقاني، شماره1550 تهيه‌كنند و يا با شماره هاي 66490990 و 66468692 تماس بگيرند.

 
 
 

زمان انتشار: شنبه ١٥ تير ١٣٩٢ - ١٣:٠١ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
;