دكتر باقر آيت اللهزاده شيرازي، استاد پيشكسوت معماري و مرمت؛ رييس ايكوموس و عضو گروه معماري و شهرسازي فرهنگستان هنر در مراسم بزرگداشت خود به دليل عارضه قلبی در سن 71 سالگی درگذشت.
دكتر باقر آيت اللهزاده شيرازي، استاد پيشكسوت معماري و مرمت؛ رييس ايكوموس و عضو گروه معماري و شهرسازي فرهنگستان هنر در مراسم بزرگداشت خود به دليل عارضه قلبی در سن 71 سالگی درگذشت.
به گزارش روابط عموميفرهنگستان هنر،عصر روز يكشنبه، 28 مردادماه، مجموعه هنرپژوهي نقش جهان فرهنگستان هنر ميزبان جمعي از فرهيختگان، علاقهمندان و دانشجويان رشته معماري و شهرسازي بود كه به بهانه ديدار و بزرگداشت باقر آيت الله زاده شيرازي گردهم آمده بودند. از جمله چهرههاي حاضر در اين جلسه ميتوان به سيدمحمد بهشتي، مدير گروه معماري و شهرسازي فرهنگستان هنر، مهدي حجت، مدرس دانشگاه هنرهاي زيباي پرديس تهران، شهريار عدل، محقق و پژوهشگر سازمان ميراث فرهنگي كشور، اسكندر مختاري، مدير پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري و محور تاريخي تهران، و محمد حسن محبعلي، مدير پايگاه ميراث جهاني سلطانيه، اشاره كرد.
جلسه و نشست مذكور با سخنان دكتر سيدمحمد بهشتي آغاز شد.
سيد محمد بهشتي، دكتر شيرازي را شيخ المشايخ حفاظت و مرمت آثار تاريخي معرفي كرد و گفت:« استمرار فعاليت، اشراف و تسلط به موضوع، غيرت، علم، تجربه، مديريت گسترده و تربيت كارشناسان خبره از جمله صفات دكتر شيرازي است كه دست به دست هم دادهاند و جايگاه ايشان را در موقعيتي ترسيم كردهاند كه نام ميراث فرهنگي، مرمت، معماري و... همه ما را تنها به ياد دكتر باقر آيت الله شيرازي مياندازد.»
دكتر مهدي حجت نيز طي سخناني درباره جامعيت شخصيت دكتر شيرازي، بستر خانوادگي و مجموعه عواملي كه در موفقيت ايشان مؤثر بوده است صحبت كرد.
وي با تأكيد بر اينكه اصفهان شاخصترين بستر تجربيات استاد بود گفت: «پس از پيروزي انقلاب اسلامي، دكتر شيرازي مهمترين چهرهاي بود كه هدايت امور مرمت را عهدهدار شد.»
حجت از مجله معماري، فني اثر و مجموعه كتب سيمنار بم به عنوان برترين منابع و دانشنامههاي معماري ايران نام برد كه به سرپرستي دكتر شيرازي به چاپ رسيدهاند.
مهندس محمدحسن محبعلي، مدير پايگاه ميراث جهاني سلطانيه، نيز دكتر شيرازي را مرد كار، قدرت، تصميمگيري و اجرا دانست. راهنمايي كه جرئت و جسارت اجرا را به ديگران القا ميكرد.
محبعلي يادآور شد در كار معماري، زماني كه عشق و علاقه كنار ميرود، تنها يك رابطه عرفاني خاص باقي ميماند كه اين مسائل همه در وجود دكتر شيرازي حل شده بود.
شهريار عدل ديگر كارشناس حاضر در جلسه نيز از دكتر باقر آيت الله زاده شيرازي به عنوان يك دائره المعارف به ويژه در مورد اصفهان نام برد، كه نميشود در اين زمينه اقدام به كاري كرد و از ايشان سؤال نكرد.
عدل به جايزه جهاني« آقاخاني» اشاره كرد كه در اولين سال تأسيس، دكتر شيرازي به همراه اوزنيو گالويري آن را به طور مشترك از آن خود كردند.
وي خاطر نشان كرد از هر غير ايراني كه راجع به معماري ايران سؤال كنيم، نام دكتر شيرازي را به عنوان صاحب نظر خواهند برد.
در ادامه دكتر اسكندر مختاري، مدير پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري بم و محور تاريخي تهران، نيز گفت: «دكتر شيرازي چيزي بيشتر از يك كارشناس، صاحب نظر و مرجع ديگران است. حكم ايشان حكم نهايي است و در هر مسئلهاي كه با ايشان صحبت كنيد، او از منظري ديگر وارد بحث خواهد شد.»
مختاري از دكتر شيرازي به عنوان منتقدي نام برد كه موشكافانه همه مسائل را باز ميكند و هيچ وقت شيفته موجهاي رايج نميشود و بيشتر جوهر را ميبيند تا صورت.
پس از سخنان حاضران دكتر باقر آيت الله زاده شيرازي، به روي صحنه آمد و با قرائت آيه:
و اصبر فان الله لا يضيع اجرآ محسنين (سوره هود آيه 115 )
(و صبر كن كه خداوند پاداش نيكوكاران را تباه نكند)
گفت: «در كودكي از پدرم پرسيدم كه بايد چه كاره شوم؟ گفت: هر كاري كه خدا را راضي كند؛ من هم ديدم كاري بهتر از تعمير مسجد و امام زاده نيست. پس سعي كردم اين كار را به نحو احسن انجام دهم.»
وي افزود: «نسل ما كه جنگ جهاني دوم، نهضتهاي آزادي خواهي و مقاطع ديگر را ديده بود وجدان كاري خاصي داشت. وجدان كاري بهترين سرمايهاي است كه هر كس ميتواند داشته باشد.»
شيرازي تصريح كرد: «ما استعداد چنداني نداشتيم اما مثل ژاپنيها خيلي كار كرديم! چون معتقد بوديم كار را بايد در حد كمال، حسن نيت و خوبي انجام داد.»
اين آخرين جملاتي بود كه حضار در جلسه از زبان دكتر باقر آيت الله زاده شيرازي شدند. استاد لحظاتي بعد و هنگاميكه ديگر حاضران در نشست درباره خاطرات و علاقه خود به ايشان صحبت ميكردند، دچار حمله قلبي شدند و با وجود حضور اورژانس تهران در محل و انتقال وي به بيمارستان دي، متأسفانه اين استاد پيش كسوت از دنيا رخت بربست.
دكتر باقر آيت الله زاده شيرازي متولد سال 1315 در شهر نجف است كه دكتراي خود را از مدرسه تخصصي مطالعه و مرمت آثار تاريخي ايتاليا و كارشناسي ارشد معماري را از دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران دريافت كرد. ترجمه كتاب معماري اسلامي اثر رابرت هيلنبراند و نيز جايزه همايش چهرههاي ماندگار در بيوگرافي او به چشم ميخورد.
|