مراسم رونمايي كتاب «مهمانخانه قزوين»، نوشته مهرزاد پرهيزگاري دوشنبه، بيست و سوم ارديبهشت، در مركز هنرپژوهي نقش جهان برگزار شد.
مراسم رونمايي كتاب «مهمانخانه قزوين»، نوشته مهرزاد پرهيزگاري دوشنبه، بيست و سوم ارديبهشت، در مركز هنرپژوهي نقش جهان برگزار شد.
به گزارش روابط عموميمركز هنرپژوهي نقش جهان، وابسته به فرهنگستان هنر، در اين مراسم، ابتدا سيدمحمد بهشتي، رئيس گروه معماري و شهرسازي فرهنگستان هنر، سخنراني كرد و گفت: «معمولاً اين نوع كارها كمك زيادي به شناخت بهتر ما از قلمرو زيستمان ميكند. در دوران معاصر، عرف مطالعات تاريخي ما اين است كه بيشتر به منابع مكتوب مراجعه شود. استفاده از منابع مكتوب هميشه مشكلاتي ايجاد ميكند. از جمله بسياري از چيزهايي كه به طور واضح در مقابل ما وجود دارند، از بابت اينكه در منابع مكتوب به آنها اشارهاي نشده است، تكذيب ميشود.»
او در پايان صحبتهايش افزود: «نگاه دانش باستان شناسي، نگاهي است كه به آثار به جا مانده از بشر، اعم از آثار منقول و غيرمنقول، توجه ميكند. اين حوزه منابعي وسيع در جامعه ما را تشكيل ميدهد كه بسيار غني و گسترده است و از آن به عنوان حوزه ملموس مطالعات فرهنگ ياد ميشود.»
سخنران بعدي اين نشست مهندس پرهيزگاري بود كه متن استاد دبير سياقي را كه به دليل كسالت در اين جلسه حضور نداشت را قرائت كرد. او در ابتداي صبحتهايش گفت: «حضور آقاي دبير سياقي به دو جهت در اين نشست لازم و مغتنم بود. زيرا كه اولين انگيزهاي كه براي تأْيف اين كتاب در من شكل گرفت را مديون ايشان هستم و موضوع دوم اينكه ايشان از جمله افرادي هستند كه تخريب مهانخانه را به ياد دارند و در دوران كودكي اين مهمانخانه را ديده بودند.»
دكتر نيستاني سخنران بعدي اين نشست بود. او در ابتداي سخنراني خود گفت: «بيش از نيم قرن از فعاليتهاي باستان شناسي در كشور ما ميگذرد. تلقي رايج از باستان شناسي، پيدايش آثار، نمايش و توصيف كردن آنها است و جايگاه نهلههاي فكري در اين حوزه خالي است. به ويژه اينكه در اين حوزهها به جاي حلقههاي فكري، حلقههاي صنفي شكل ميگيرد.»
او در پايان توضيح داد: «تعريف نسبت مدرنيته با سنت در ميراث فرهنگي از جمله مسائلي است كه در جهان واقع در ميراث فرهنگي مهجور مانده است و بنابراين نگاه ما به موضوعات، بيشتر نگاه تك بعدي است تا نگاهي منشوري به آثار.»
در ادامه اين مراسم ناصر نوروزي چگيني به توضيح فضاي سياسي-اجتماعي و اقتصادي كه مهمانخانه قزوين در آن شكل گرفته بود پرداخت و در پايان نيز دكتر كامران صفامنش،معمار و محقق، درباره معماري مهمانخانه و تأثير آن بر گراند هتل صحبت كرد.
او در اين باره گفت: «آنچه كه در اين ساختمان قابل توجه است وجود پارهاي عناصر ايراني در معماري آن است و تنها يك راهروي مياني در اين بنا با سبك غربي باعث شده كه اين بنا از يك بناي كوشك به يك بناي جديد و مدرن، تغيير ماهيت دهد.»
گفتني است كه اين مراسم با جلسه پرسش و پاسخ ميان حاضران و استادان پايان يافت.
|