«شاعران عاشقان زبان هستند. نكته ديگر اينكه شاعران، عاشقان شعر به طور عام و شعر خود به طور خاص هستند. كمتر شاعري بوده است كه عشق خود را به شعر خود بيان كرده باشد و محمد حقوقي يكي از اين شاعران بوده است.»
«شاعران عاشقان زبان هستند. نكته ديگر اينكه شاعران، عاشقان شعر به طور عام و شعر خود به طور خاص هستند. كمتر شاعري بوده است كه عشق خود را به شعر خود بيان كرده باشد و محمد حقوقي يكي از اين شاعران بوده است.»
به گزارش روابط عمومي مركز هنرپژوهي نقش جهان، وابسته به فرهنگستان هنر، محمود دولت آبادي در شب بزرگداشت محمد حقوقي كه روز يكشنبه، دوازدهم خرداد ماه، با حضور جمعي از هنرمندان و ادب دوستان ايران در اين مركز برگزار شد ضمن بيان اين سخنان به قرائت يكي از قصايد زيباي محمد حقوقي كه نشان عشق او به شعر است پرداخت.
در اين مراسم همچنين علي دهباشي به بيان زندگينامه كوتاهي از محمد حقوقي پرداخت و درباره بخشي از آثار او گفت: «با انتشار مجموعههاي «زاويه و مدارات» و «فصلهاي زمستاني» در سال 1348 دوره تازهاي از زندگي شاعري حقوقي شكل ميگيرد. او پژوهشها و مطالعات خود را در عرصه شعر معاصر با كار تدوين مهمترين آنتولوژي شعر معاصر ايران با عنوان «شعر نو از آغاز تا امروز»، به اتمام رساند. اين مجموعه هنوز از مهمترين انتخابهايي است كه از شعر معاصر ايران شده است.»
دهباشي در ادامه صحبتهايش از ديگر كتابهاي حقوقي با عنوان «شعر و نثر معاصر»، «گزيرهاي ناگزير»، «با شب، با زخم، با گرگها» و «خروس هزار بال» و همين طور اثر پنج جلدي «شعر زمان ما» كه درباره ويژگي شعرهاي احمد شاملو، مهدي اخوان ثالث، سهراب سپهري، فروغ فرخزاد و نيما يوشيج است، نام برد.
در ادامه اين مراسم، جواد مجابي (نويسنده و شاعر) نيز درباره حقوقي سخنراني كرد
و گفت: «حقوقي يك روشنفكر اهل فرهنگ است. به اين معنا كه علاوه بر انجام كارهاي هنري، به نقد و پژوهش نيز ميپردازد و نظريههاي فرهنگي معاصر را هم مطرح ميكند. البته اين تاسف را هم نمي توان پنهان كرد كه به كارهاي حقوقي كمتر از آنچه بايد توجه شده و آثار او به طور كافي شناخته شده نيست.»
مجابي در ادامه صحبتهايش به بررسي ويژگيهاي قصايد حقوقي پرداخت.
در اين مراسم همچنين متن پيام دكتر جليل دوستخواه توسط محمود معتقدي خوانده شد كه در بخشهايي از آن آمده بود: « محمد حقوقي در پيگيري كنش ادبياش نه تنها با نشر دفترهاي شعر خود افقهاي تازهاي را در گستره شعر معاصر فارسي گشود؛ بلكه با انتشار گفتههاي شعر شناختياش، به ويژه در كتاب مشهور و پر فروش «شعر نو از آغاز تا امروز»، گفتمان نقد فرهيخته شعر را كالبدي استوار و با اعتبار بخشيد و دوستداران شعر را براي دريافت خيال نقشهاي بديع و نوآورده شعر پوياي زمان، به ژرفكاوي فرا خواند.»
محمد علي سپانلو و عنايت سليماني نيز قرار بود در اين نشست سخنراني كنند اما در اين جلسه حضور نداشتند. همچنين بيتا رهاوي شعر هفتاد سالگي محمد حقوقي را براي حاضران قرائت كرد و مفتون اميني نيز شعر منتشر نشدهاي از خود را به محمد حقوقي تقديم كرد و آن را براي حاضران خواند.
اين نشست با صحبت هاي محمد حقوقي كه هم اكنون هفتاد سالگي را پشت سر گذاشته
خاتمه يافت. او ضمن تشكر از حضور هنرمندان و ادب دوستان، از استاد اميني به عنوان يكي از نزديكترين دوستان خود ياد كرد و گفت: «استاد اميني فعلاً تنها كسي است كه هفتهاي يك بار من از هم صحبتي با ايشان استفاده ميكنم و لذت ميبرم. دلم ميخواست قصيده ايشان و بعد شعر نيمايي و شعر سپيد امروز را، با آقاي اميني آغاز كنم. مردي كه الان در هشتاد سالگي خود به سر ميبرد و اميدواريم كه صد و هشتاد سالگياش را هم ببينيم. او كسي است كه در ده سي، قصيده و غزل را آغاز كرد و از دوستان نزديك زنده ياد شهريار شد. اما كم كم از وي كناره كشيد. غزل هاي اميني شيوهمند و داراي سبك هستند.»