جلسه هيات امناي موسسه«متن» وابسته به فرهنگستان هنر، عصر دوشنبه 16 دي ماه در فرهنگستان هنر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، پنجمين جلسه هيأت امناي مؤسسه تأليف، ترجمه و نشر آثار هنري «متن» با حضور محمدعلي معلمدامغاني (رئيس فرهنگستان هنر و رئيس هيأت امناي مؤسسه متن)، دكتر سيدعباس صالحي (معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و عضو هيأت امناي مؤسسه متن)، دكتر بهمن حاجي پور (رئيس مركز نشر دانشگاهي و عضو هيأت امناي مؤسسة متن)، عليرضا اسماعيلي (مديرعامل مؤسسة متن)، فتاح پرتوي (عضو هيأت عامل مؤسسة متن)، علي عاشوري (عضو هيأت عامل مؤسسة متن) و محمود صدر (حسابرس مؤسسة متن) برگزار شد.
علي معلم، رييس فرهنگستان هنر در این نشست به نياز سنجي فرهنگستان هنر در جامعه براي نشر آثار اشاره كرد و ادامه داد: اگر فرهنگستان از جهت عرف به چاپ اثري ميپردازد بايد براي آن توجيهي داشته باشد، آثاري مثل شاهنامه شاه تهماسب، خواجوي كرماني و ... براي مردم جنبه شناسنامهاي دارد و تنها يك ارزش در آن نيست بلكه جهات مختلف از جنبه خوشنويسي، نقاشي، ادبيات و هنرهاي كلامي حائز اهميت هستند.
همچنین عباس صالحي، معاون فرهنگی وزیر ارشاد ضمن ابراز خرسندي از حضور در اين جلسه بيان داشت: بخش مهمي از هويت ايراني به حوزه هنر باز ميگردد و فرهنگستان هنر پرچمدار اين بخش از هويت است كه با نشر آثار به شكل مكتوب نقش اساسي را در نقل و انتقال اين ميراث عظيم، ايفا ميكند.
معاون فرهنگي وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامي اظهار داشت: نبايد اجازه بدهيم فقط مجموعههاي خاصي پرچمدار ايران قبل از اسلام باشند. با توجه به اينكه بخش قابل توجهي از هنر ايران به هنر بعد از اسلام برميگردد، اگر ما ايران قبل از اسلام را مورد توجه و تكفل قرار دهيم؛ مانع از تقطيع تاريخي مي شويم. وی افزود باید به هنر ایران باستان به عنوان یک تاریخ ممتد نیز توجه شود. کل این تاریخ، تاریخ پر افتخاری است.
در ادامه جلسه دكتر حاجيپور به ذكر نكاتي در حوزه نشر پرداخت و با اشاره به ضعف بازاريابي كتاب و مشكلات مالي ناشرين، از رسانه ملي خواست تا با معرفي كتاب به ناشران در اين حوزه ياري رساند. وي از نبود ساز و كار قانوني جهت برخورد با مافياي تكثير غيرقانوني كتاب گلايه كرد و افزود: به محض اين كه كتابي در ايران معروف ميشود و در بورس قرار ميگيرد، توسط ريسوگرافها تكثير ميشود.
عدم خريد كتابهاي تخصصي توسط نهاد كتابخانهها و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، نيز مشكل بعدي بود كه دكتر حاجي پور از آن ياد كرد.
علي رضا اسماعيلي، مديرعامل مؤسسه متن نیز در این نشست به ارائه گزارشی از عملكرد سال گذشته مؤسسه پرداخت و گفت: بيش از سي عنوان كتاب طي سال قبل به چاپ رسيده و پيشبيني ميشود تا نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران، بيش از 20 عنوان ديگر به چاپ برسد.
وي در ادامه توضيحاتي در خصوص برخي از كتابهاي نفيس و ارزشمند چاپ شده در حوزههاي مختلف هنري در سال جاري، از جمله كتاب نفيس شاهنامهشاه تهماسب، شاهكار هنري ايران در دوره صفويه و نيز كتاب دوجلدي شاهكارهاي هنر ايران در مجموعههاي لهستان، اثر ارزشمند ديگري كه به صورت نفيس چاپ شده است ارائه كرد.
اسماعيلي از همكاري موزه هنرهاي معاصر و بانك پاسارگاد در چاپ شاهنامه شاه طهماسب و بانك توسعه صادرات در چاپ شاهكارهاي هنر ايران در لهستان ياد كرد و ادامه داد: مؤسسه متن با همكاري كتابخانه مجلس دانشنامه «مهر و حكاكي در ايران» و «هنر و معماري ايراني بر اساس فرهنگ هنر گروو» را نيز منتشر كرده است.
وي از«راهنمايي بر ادبيات و فيلم» و «معناسازي؛ استنتاج و بلاغت در تفسير سينما»، «ترجمه شرح مباركشاه بخاري بر ادوار ارموي در علم موسيقي»، «مسجد جامع اصفهان» و «جلدسازي ايرانيان»به عنوان ديگر كتاب هاي منتشر شده توسط موسسه متن در سال گذشته ياد كرد.
اسماعيلي، همچنين از انتشار نسخه خطي سه مثنوي، معروف به هماي همايون خواجوي كرماني به خط مير علي تبريزي با همكاري دانشگاه شهيد باهنر كرمان و شاهكارهاي هنر ايران در مجموعههاي مجارستان با همكاري شركت سرمايهگذاري هاي خارجي ايران و فرهنگ تاريخي زيباييشناسي خبرداد.
در ادامه جلسه گزارش مالي مؤسسة متن بررسي شد و حسابرس مؤسسه براي سال مالي 1392 تعيين گرديد. در پایان این نشست نیز از نمایشگاه کتابهای چاپ شده موسسه در یکسال اخیر بازدید به عمل آمد.
انتشارات فرهنگستان هنر در اواسط سال 1383 با اخذ پروانة نشر به چاپ و نشر كتابهاي تأليفي و ترجمهاي در حوزه هنر پرداخت. با گسترش فعاليتهاي انتشارات فرهنگستان هنر و با توجه به کمبود ناشران تخصصي در حوزة هنر، پس از موافقت شوراي عالي انقلاب فرهنگي با تأسيس مؤسسة تأليف، ترجمه و نشر آثار هنري «متن»، در سال 1387 اساسنامة اين مؤسسه در شوراي هنر تصويب شد و اين انتشارات از اوايل مرداد 1388 در قالب مؤسسة وابسته به فرهنگستان هنر فعاليت خود را ادامه داد. اين مؤسسه تاکنون حدود 400 عنوان كتاب و نشريه را در كنار مجموعه مقالات هنر و ساير كارهاي تحقيقي معاونت پژوهشي فرهنگستان چاپ و منتشر کرده است.
کتابهايي که اين مؤسسه تأليف، ترجمه و منتشر ميکند در موضوعات گوناگون هنر، از جمله فلسفة هنر و زيباييشناسي، هنرهاي سنتي، هنرهاي تجسمي، معماري و شهرسازي، ادبيات، کليات و تاريخ هنر، هنرهاي صناعي، موسيقي و مجموعه مقالات است. يکي ديگر از اقدامات اين مؤسسه بررسي رسالات کهن در راستاي شناسايي و تصحيح نسخههاي هنري است.