در نشست «گرايشهاي نوين در نمايش هاي عروسكي جهان» مطرح شد :
نمايش عروسكي، نياز بشر است
|
نشست «گرايشهاي نوين در نمايش هاي عروسكي جهان»، روز سهشنبه هفتم آبان ماه، در مجموعة هنر پژوهي نقش جهان برگزار شد.
نشست «گرايشهاي نوين در نمايش هاي عروسكي جهان»، روز سهشنبه هفتم آبان ماه، در مجموعة هنر پژوهي نقش جهان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، در اين نشست كه سخنراني آن را دكتر جواد ذوالفقاري عهدهدار بود، به بحث و بررسي پيرامون موضوع نمايش عروسكي و سير تحولات آن از آغاز تا به امروز پرداخته شد.
دكتر ذوالفقاري در ابتداي اين نشست به بيان توضيحات كوتاهي دربارة تاريخچة پيدايش نمايش عروسكي در جهان پرداخت و در اين باره گفت: «نمايش عروسكي از ابتدا براساس يك نياز پديد آمد، نيازي كه همواره دغدغة اصلي آدمي در تمام طول تاريخ بوده است، و آن نياز به بقا و ماندن است.
اين نياز باعث شد كه انسان به دنبال نمايش عروسكي برود و خودش را شبيه حيوانات بسازد و ماسك بر چهره بگذارد و زماني هم كه ماسك از چهره جدا كرد، با دستهايش آن را حركت داد و نمايش عروسكي پديد آمد. بنابراين اگر در زندگي هنر وجود نداشت و ما اين نياز را برآورده نميكرديم كمي از انسان بودن فاصله ميگرفتيم.»
او سپس درباره سير تحول دورههاي تاريخي كه نمايش عروسكي از ابتدا تا به امروز پشت سر گذاشت گفت: «نمايش عروسكي كه از جادو شروع شده بود تا قرن نوزدهم سعي براي رازپوشي و پنهان كردن فنون خود داشت و ميكوشيد موضوعاتي را مطرح كند كه بر اعجاز و حوادث عجيب جهان اشاره داشته باشد؛ تا آن زمان نمايشگران ميكوشيدند اين هنر را به انحصار خود درآورند و به كمتر هنرمندي امكان حضور و رقابت ميدادند.»
ذوالفقاري در ادامة صحبتهايش درباره وضعيت نمايش عروسكي پس از قرن بيستم پرداخت و گفت : «از قرن بيستم به بعد نمايش عروسكي در مسير جديدي گام نهاد. نتايج پژوهشهاي كشورگشايانة سرزمينهاي شرقي، زمينة آشنايي بيشتر با موضوعات و فنون شرقي را براي غرب فراهم آورد و هنرمندان نمايش عروسكي توانستند اين فنون، به ويژه نمايشهاي عروسكي ميلهاي و سايه را متحول و به نحوي در شكلي جديد از آن خود كنند.
با فراهم آمدن امكانات سفرهاي آسان به سرزمينهاي مختلف زمينه آشنايي راحتتر و سريعتر با انواع نمايش عروسكي فراهم آمد. همين ديدارها و آشناييها، انديشة به واقعيت پيوستن برگزاري جشنوارههاي جهاني نمايش عروسكي را ميسر ساخت. در اين صورت بود كه مجموعهاي از نمايشهاي عروسكي از كشورهاي مختلف در يك مكان و يك زمان به اجرا درآمد.»
او در ادامه درباره رويكردهاي جشنوارههاي جهاني نمايش عروسكي گفت: «جشنوارههاي جهاني نمايش عروسكي باعث شد تا پيوندي دوستانه و عميق ميان نمايشگران عروسكي پديد آيد. در نتيجه به سال 1927 بزرگان اين هنر در پراگ اتحاديه جهاني نمايشگران عروسكي (يونيما) را بنياد نهادند. هدف از تأسيس اين اتحاديه به جاي رازپوشي اسرار هنر عروسكي نشر اطلاعات و اخبار، آموزش، برگزاري جشنوارهها و تدوين فرهنگ جهاني نمايش عروسكي بود.»
ذوالفقاري در پايان صحبتهايش درباره ويژگيهاي گرايشهاي نوين در نمايش عروسكي جهان گفت: «مهمترين ويژگيهاي گرايشهاي نوين در نمايش عروسكي جهان عبارت است از توجه مبنايي به موضوع، پرداختن به واقعيتهاي ملموس جوامع جهاني، سادهگرايي، برقراري ارتباط عميق و مستقيم با تماشاگران، تقسيم نمايشهاي عروسكي براي مخاطبان خاص سنين مختلف، مطرح كردن پيچيدهترين موضوعات فلسفي و اجتماعي از طريق اين هنر.»
گفتني است دكتر ذوالفقاري در پايان، ضمن توضيح بر روي نمونه تصاويري از نمايشهاي مطرح عروسكي پرداخت و گفت:« هماكنون نمايش عروسكي به هنري خاص، براي بيان مفاهيم و مضامين اجتماعي و فلسفي تبديل شده است و روز به روز توجه به اين هنر بيشتر ميشود.»
|
|
|
|
|
زمان انتشار: چهارشنبه ١٠ مهر ١٣٨٥ - ١٢:٢٩ | نسخه چاپي