آرم فرهنگستان هنر
اخبار > نشست مطبوعاتي گردهمايي بين‌المللي مكتب اصفهان برگزار شد


نشست مطبوعاتي گردهمايي بين‌المللي مكتب اصفهان برگزار شد

 

گردهمايي بين‌المللي مكتب اصفهان كه در قالب هشت همايش فرهنگ و هنر اصفهانِ دوره صفوي را بررسي مي‌كند، آذر ماه سال آينده برگزار مي‌شود.

گردهمايي بين‌المللي مكتب اصفهان كه در قالب هشت همايش فرهنگ و هنر اصفهانِ دوره صفوي را بررسي مي‌كند، آذر ماه سال آينده برگزار مي‌شود.

به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، اين همايش بزرگترين و گسترده‌ترين فعاليت فرهنگستان هنر به شمار مي‌آيد كه به دنبال بررسي دو مكتب هنري تبريز و هرات برگزار مي‌شود. دبير كل اين گردهمايي، دكتر بهمن نامورمطلق‌ در نشست خبري اين برنامه گفت: «اصفهان به عنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام از سوي سازمان آيسيسكو انتخاب شده است و اين بهترين فرصت بود تا به دنبال بررسي دو مكتب هرات و تبريز، اين بار به طور گسترده‌تر و به صورت همزمان به مكتب اصفهان بپردازيم. اما از آنجايي كه اين مكتب، تأثير بسيار زيادي بر علوم مختلف زمان و جنبه‌هاي مختلف فرهنگي هنري داشته است، لازم بود به صورت گسترده‌تري و در تمام گرايشات فرهنگي و هنري اين مكتب را بررسي كنيم.»

نامور مطلق ادامه داد: «اين همايش در هشت روز برگزار مي‌شود كه در دو روز افتتاحيه و اختتاميه به صورت مشترك به تمام مباحث هنري مي‌پردازد و در روزهاي ديگر ،گروههاي علمي و پژوهشي به صورت مستقل به بررسي مباحث مشغول مي‌شوند. گردهمايي مكتب اصفهان در قالب هشت همايش برگزار مي‌شود كه هر كدام دبير و گروه علمي مستقلي دارد.»

همايش‌هاي خوشنويسي مكتب اصفهان به دبيري استاد اميرخاني، هنرهاي نمايش به دبيري تاج‌بخش فنائيان، نگارگري به دبيري اصغر جواني، معماري و شهرسازي به دبيري آيت‌الله زاده شيرازي و مهندس مهرداد قيومي، موسيقي به دبيري فريبا افكاري، ادبيات به دبيري دكتر احمد خاتمي و دكتر منصور ثروت، هنرهاي صناعي به دبيري دكتر حسين ياوري و حكمت و فلسفه به دبيري استاد محمد جواد صافيان در اين گردهمايي برگزار مي‌شود.

دبير كل گردهمايي مكتب اصفهان ادامه داد: «اين فعاليت بزرگترين حركت علمي تاريخي معاصر است كه خوشبختانه با استقبال سازمانهاي مرتبط قرار گرفته است. سازمان آيسيسكو و سازمان ارتباطات اسلامي نيز در اين كنگره بزرگ فرهنگستان را ياري مي‌كنند. همچنين همراه با اين نمايشگاه حدود 50 اثر تأليف و ترجمه به چاپ خواهد رسيد.»

استاد اميرخاني، دبير همايش خوشنويسي مكتب اصفهان با اشاره به حضور هنرهاي مختلف در زندگي مردم عصر صفوي گفت: «تمام رشته‌هاي هنري كه در تعامل با زندگي مردم است،مربوط به عصر صفوي بودند. در حالي كه امروز جلوه‌هاي هنرهاي ايراني در زندگي امروز ديده نمي‌شود. يكي از اهداف اين كنگره تجديد خاطره دوره صفوي و جستجوي راههاي تازه‌اي است كه هنرها را با زندگي امروز پيوند دهد. خوشنويسي پس از اسلام در ايران متولد شد و تا دوران تيموري به عنوان وسيله‌اي براي رفع نيازهاي كتبي استفاده مي‌شد، اما پس از آن كم‌كم به حالت هنري درآمده و با هنرهاي ديگر به كمال رسيد. اين هنر در عصر صفوي به كيفيت و كمال مطلوب رسيد. در اين همايش سير تحول خوشنويسي و تعامل آن با زندگي و هنرهاي ديگر از جمله معماري، كتاب‌آرايي و ادبيات بررسي مي‌شود.»

دكتر تاجبخش فنائيان نيز با اشاره به نمايش‌هاي ايراني كه پس از دوره قاجاريه به دست فراموشي سپرده شد، گفت: «ورود تئاترهاي غربي به ايران دستاوردهاي زيادي داشته است، اما در كنار آن فرهنگ نمايش هنر ايراني و شرقي مورد غفلت قرار گرفت. البته تلاش‌هايي دراين مورد صورت گرفته است، اما كافي نيست. در اين زمينه تنها دو كتاب توسط ملاكاشفي به رشته تحرير درآمده است كه مي‌توان از روي آن مباني فكري و ساختاري نمايش ايران را در اشكال آن استخراج كرد. در اين همايش بررسي گسترده‌تري دربارة اين هنر و چگونگي آن در عهد صفوي انجام مي‌دهيم.»

مهندس مهرداد قيومي ، نيز درباره ويژگي‌هاي شهرسازي و معماري عصر صفوي شهر اصفهان گفت: «معماري اين دوره امتداد طبيعي جريان دوره تيموري است ،اما شهرسازي آن اتفاق بسيار ويژه‌اي است كه در هيچ كدام از دوره‌هاي قبل شاهد آن نبوده‌ايم. ساخت ميدان و خيابان‌هايي كه مخصوص دوره صفوي است در همين شهر شكل گرفته است. ميدان نقش جهان و خيابان‌هاي اطراف آن و همچنين شهرك‌هاي مهاجر نشين از جمله شهرك جلفا از نمونه‌هاي ويژه شهرسازي عصر صفوي مكتب اصفهان است.»

دكتر عباس صدري، نماينده آيسيسكو در تهران با ابراز خوشحالي از برگزاري گردهمايي مكتب اصفهان گفت : «آيسيسكو در 53 كشور اسلامي در زمينه توسعه علوم، آموزش و فرهنگ فعاليت مي‌كند.» وي در ادامه گفت : «سعي داريم در زمينه طراحي ، تدوين ، اجرا و به خصوص پشتيباني همكاري تنگاتنگي با فرهنگستان هنر جهت برگزاري گردهمايي مكتب اصفهان داشته باشيم.»

دكتر جواني، دبير همايش نگارگري نيز با اشاره به اينكه نگارگري مكتب اصفهان اتفاقي بزرگ در قرن يازده و دوازدهم است ،گفت :« در همايش نگارگري، فعاليتهايي چون معرفي نگاره‌هاي اصفهان ، پايه و اصول مكتب اصفهان و جمع‌آوري آثار مكتب اصفهان از سراسر جهان انجام خواهد شد. وي همچنين از برگزاري پيش همايش‌هايي در شهرهاي مختلف خبر داد.»

دكتر حسين ياوري، دبير همايش هنرهاي صناعتي مكتب اصفهان هم در اين نشست با اشاره به اينكه اصفهان قطب صنايع دستي ايران است گفت :« در همايش هنرهاي صناعتي مكتب اصفهان تلاش ما بر اين است كه هنرهاي عصر صفوي را كه جلوه‌اي از عظمت هنرهاي صناعتي است، در قالب نوشته و فعاليتهاي نمايشگاهي، موزه عكس و سخنراني به نمايش درآوريم.»

فريبا افكاري، دبير همايش موسيقي نيز در اين نشست گفت: «عصر صفوي نمايانگر اوج هنر ايراني ، با مركزيت اصفهان است.» به گفته وي در اين همايش موسيقي عهد صفوي و ارتباط آن با موسيقي عثماني و ديگر فرهنگ‌ها بررسي خواهد شد . همچنين تأثير مكتب اصفهان در موسيقي دوره‌هاي بعد نيز در همايش به بحث و بررسي گذاشته مي‌شود.

گردهمايي بين‌المللي مكتب اصفهان آذرماه سال 1385 در تهران و اصفهان برگزار خواهدشد.

لازم به ذكر است فراخوان اين گردهمايي هفته آينده در روزنامه‌هاي كثيرالانتشار به چاپ خواهدرسيد.

 
 
 

زمان انتشار: چهارشنبه ١٧ اسفند ١٣٨٤ - ١١:٥٢ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
;