آرم فرهنگستان هنر
اخبار > لزوم تعامل فرهنگي دو جانبه براي گسترش فرهنگ و تمدن


لزوم تعامل فرهنگي دو جانبه براي گسترش فرهنگ و تمدن

 

در پايان دومين روز برگزاري همايش بين المللي «تمدن جيرفت»، مدعوين و سخنرانان خارجي در مؤسسه هنرپژوهي نقش جهان، وابسته به فرهنگستان هنر حضور يافتند و طي ضيافتي از نزديك در جريان فعاليت‌هاي فرهنگي و هنري فرهنگستان هنر جمهوري اسلامي‌ايران قرار گرفتند.

در پايان دومين روز برگزاري همايش بين المللي «تمدن جيرفت»، مدعوين و سخنرانان خارجي در مؤسسه هنرپژوهي نقش جهان، وابسته به فرهنگستان هنر حضور يافتند و طي ضيافتي از نزديك در جريان فعاليت‌هاي فرهنگي و هنري فرهنگستان هنر جمهوري اسلامي‌ايران قرار گرفتند.

ابتدا دكتر بهمن نامورمطلق دبير فرهنگستان هنر با اشاره به فعاليت چهار فرهنگستان زبان و ادبيات فارسي، پزشكي، علوم و هنر در ايران اشاره و توضيح داد: «وظيفه اصلي ما در فرهنگستان هنر، سياست گذاري در حوزه هنر ايران است كه براي رسيدن به اين هدف، هشت گروه تخصصي در شاخه‌هاي گوناگون هنري فعاليت مي‌كنند.»

دبيركل همايش جيرفت، حراست و حفاظت از ميراث گذشته و شناسايي هنر جهاني را جزو اساسنامه فرهنگستان هنر دانست و ادامه داد: «در اين زمينه، تلاش مي‌كنيم ضمن توسعه و رشد هنر ايران، و ارتباط با هنر و دانش معاصر، روابط بينا شاخه‌اي را در سطح هنري گسترش دهيم. به همين منظور يك بخش گسترده به نمايشگاه‌ها، بخش ديگر به الگوسازي‌هاي هنري و گروهي نيز در بخش‌هاي پژوهشي فعاليت مي‌كنند تا به اهداف ذكر شده برسيم.»

نامورمطلق همچنين از بازنگري و بازنويسي تاريخ هنر ايران به عنوان مهم‌ترين كار فرهنگستان هنر ياد كرد كه در حال حاضر در دستور كار قرار دارد.

وي خاطر نشان كرد: «علي رغم فعاليت‌هاي انجام شده، تاكنون تاريخ كلان و گسترده هنر ايران، آن طور كه بايد شناخته نشده است. به همين دليل ما دو دوره پيش از اسلام و پس از اسلام را به عنوان اصلي‌ترين دوره‌هاي تاريخ هنر، در دست بررسي داريم.»

دبير فرهنگستان هنر تصريح كرد: «در دوره پس از اسلام كار ساده تر است چون مدارك بيشتر و كارهاي تحقيقاتي هم تا حدودي انجام شده است. فرهنگستان هنر نيز در همين رابطه مكتب‌هاي هرات، تبريز و اصفهان را مورد بررسي قرار داده است و امسال نيز همايش بزرگ مكتب شيراز را پيش روي دارد. همچنين مطالعاتي نيز روي مكتب‌هايي مثل يزد، مشهد،‌قزوين، بخارا و... در حال انجام است. در مورد دوره پس از انقلاب هم اسناد لازم را جمع آوري كرده ايم و سعي داريم به زودي مطالعات آن را آغاز كنيم.»

وي نتايج حاصل از اين فعاليت‌ها را گذشته از دستاوردهاي علمي‌و توسعه فرهنگي آن، ‌تعامل با همكاران و محققان خوب داخل و خارج از كشور دانست و گفت: «علاوه بر شناسايي دوره‌هاي تاريخي، فعاليت‌هايي درباره شخصيت‌هاي بزرگ هنري و فكري كشور مثل ابن سينا، سهروردي،‌قطب الدين شيرازي و... انجام داده‌ايم و گاهي با محوريت آثار، مثل شاهنامه نگاري، فعاليت كرده‌ايم.»

نامورمطلق، ابراز اميدواري كرد كه دستاوردهاي همايش جيرفت، سرآغاز خوبي،‌براي مطالعه ساير محوطه‌ها و تمدن‌هاي پيش از اسلام باشد.

در تكميل سخنان نامورمطلق، دكتر يوسف مجيدزاده، سرپرست گروه كاوشگران جيرفت، گزارشي از فعاليت‌هاي فرهنگستان طي سال‌هاي اخير و همچنين روند برگزاري همايش جيرفت ارائه كرد.

جان كورتيس، رئيس بخش آسياي غربي موزه بريتانيا، ضمن ابراز علاقه‌مندي به هنر ايران به فعاليت‌هاي موزه بريتانيا در جهت شناخت و معرفي هنر باستاني ايران زمين به ديگر كشورها اشاره و از برگزاري نمايشگاه‌هاي متعدد طي سال‌هاي گذشته و اختصاص يك گالري دائمي‌به اشياء تاريخي ايران نام برد.

ويستا كورتيس (سرخوش)، همسر جان كورتيس كه داراي مليت ايراني و سرپرست بخش سكه‌هاي موزه بريتانيا نيز است گفت: «ما به گذشته خودمان افتخار مي‌كنيم، براي ما همه چيز در معني كلي ايران معنا پيدا مي‌كند. از طرف ديگر معتقديم هر چه ما بيشتر به گذشته خود افتخار كنيم، ديگران نيز آن را شايسته خواهند شناخت.»

سرخوش در بخش ديگري از سخنان خود به فضاي منفي كه خارج از ايران وجود دارد اشاره كرد و ادامه داد: «همكاري‌هاي متقابل فرهنگي، فضاي مطبوعاتي منفي كه عليه ايران شكل گرفته را خنثي خواهد كرد و باعث بالا رفتن نقشه و موقعيت مثبت ايران خواهد شد.»

اين پژوهشگر در ادامه سخنانش به پژوهشي كه با همكاري موزه ملي ايران بر روي سكه‌هاي ساساني انجام داده اشاره كرد و گفت: «به زودي كاتالوگ حاصل از اين تحقيق وارد بازار جهاني خواهد شد.»

سرخوش در خاتمه سخنانش خواستار برقراري همكاري‌هاي دو جانبه بيشتر براي برگزاري نمايشگاه‌ها و تعاملات تحقيقاتي شد.

دكتر‌هانري پال فرانكفورت از دانشگاه فرانسه، از ديگر مدعوين همايش جيرفت از گستردگي؛ تنوع و پويايي جويندگان باستان شناسي ايران ابراز خرسندي كرد و گفت: «در دپارتمان باستان شناسي دانشگاه‌هاي خودمان تحقيقات زيادي روي تاريخ ايران انجام داده‌ايم و به زودي پروژه جديدي را درباره شهر همدان آغاز خواهيم كرد.»

نماينده دانشگاه نيويورك و استاد دانشگاه پنسيل وانيا نيز با تأكيد بر اينكه تمدن ايران پيش از هخامنشي بسيار ناشناخته مانده، ابراز اميدواري كرد كه كشفيات جيرفت، فصل جديدي از اين كاوش‌ها را باز كند.

وي آمادگي دانشگاه خود را براي هر گونه همكاري با فرهنگستان هنر در جهت فعاليت‌هاي فرهنگي-هنري اعلام كرد.

در پاسخ به نظرات و پيشنهادات ميهمانان حاضر در نشست، دكتر بهمن نامورمطلق، دبير فرهنگستان هنر گفت: «نتيجه مذاكرات و صحبت‌هاي دوستان را به سازمان ميراث فرهنگي انتقال خواهيم داد. اما در حوزه فعاليت‌هاي فرهنگستان، يعني فعاليت‌هاي پژوهشي در چارچوب همايش‌ها و پروژه‌هاي تحقيقاتي و حتي چاپ مشترك، مي‌توانيم مستقيماً با افراد يا سازمان‌هايي كه در اين زمينه فعاليت دارند همكاري كنيم.»

وي در مورد نمايش آثار هنر ايراني در ايران و خارج از كشور نيز توضيح داد: «در مورد آثار هنري دوران معاصر، هيچ مشكلي وجود ندارد اما در مورد آثار قديمي‌تر، نياز به توافق با ديگر سازمان‌ها و ميراث فرهنگي داريم.»

 
 
 

زمان انتشار: شنبه ٢١ ارديبهشت ١٣٨٧ - ١٣:٣٥ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
;