آرم فرهنگستان هنر
اخبار > الواح خطي جيرفت، لزوم بازنگري تمدن‌هاي مشرق را به‌وجود مي‌آورد


سرپرست هيئت كاوش‌هاي جيرفت:
الواح خطي جيرفت، لزوم بازنگري تمدن‌هاي مشرق را به‌وجود مي‌آورد

 

دبير علمي همايش جيرفت، الواح كشف شده در اين منطقه را موجب بازنگري تحقيقات انجام شده در مورد تمدن‌هاي مشرق زمين بيان كرد.

دبير علمي همايش جيرفت، الواح كشف شده در اين منطقه را موجب بازنگري تحقيقات انجام شده در مورد تمدن‌هاي مشرق زمين بيان كرد.

به گزارش روابط عمومي همايش جيرفت، يوسف مجيدزاده، دبير علمي همايش و سرپرست هيئت كاوش‌هاي جيرفت، الواح خطي كشف شده در جيرفت را مستقل و قائم به ذات معرفي كرد و در مورد اهميت آنها ابراز داشت:«ما در جيرفت با خطي روبرو هستيم كه با اختراع خط در بين‌النهرين هم‌زمان است. اين خط هندسي است و به خط بين‌النهرين نيز متعلق نيست. بنابراين براي دنيا، كشف چنين خطي داراي اهميت زيادي است زيرا با حفريات جيرفت، بسياري از ديدگاه‌هاي سنتي مربوط به تمدن‌هاي مشرق زمين، بايد مورد تجديد نظر قرار گرفته و بازنويسي شود.»

او همچنين خواندن الواح خطي جيرفت را منوط به كشف كتيبه‌ يا كتيبه هايي با يكي از خطوط شناخته شده، مانند سومري برشمرد:«خواندن تمام خط‌هاي كهن دنيا مانند ميخي و هيروگليف، تنها به دليل وجود يك كتيبه، دو زبانه بوده است كه هر دو يك موضوع داشته‌اند و از طريق يكي از آن‌ها، خط ديگر را نيز خوانده‌اند. در جيرفت هم بايد لوحي پيدا شود كه دو زبانه باشد تا خط هندسي كشف شده، خوانده شود، درغير اين صورت خواندن اين خط تقريبا محال است. اما مهم اين است كه خط مردم جيرفت نشان‌دهنده بخشي از تمدن يك ملت بوده است.»

مجيدزاده در ادامه به تأثير برگزاري همايش جيرفت اشاره كرد: «موضوع تمام مقالات ارسال شده براي ارائه در اين همايش، تازه است. چهار سال قبل هم همايشي در همين زمينه برگزارشد ولي چون فصل دوم كاوش‌ها هنوز به پايان نرسيده بود، سخنرانان بيشتر به تحليل فرهنگ‌ها و تمدن‌هاي هم‌جوار با تمدن جيرفت پرداختند. درحالي كه اساس مقالات اين همايش، بدون استثنا در ارتباط با جيرفت و نقش آن در گسترش فرهنگ ها و تمدن ها در شرق زمين است.»

او سپس از حضور 14 باستان‌شناس برجسته خارجي در همايش خبر داد:«14 متخصص باستان‌شناسي درجه اول در حوزه ايران، افغانستان و پاكستان، در همايش شركت مي‌كنند. البته هم‌زمان با همايش جيرفت، همايش دوسالانه باستان‌شناسي در ايتاليا برگزار مي‌شود. به همين دليل بحثي پيش آمده بود كه براي عدم تداخل هر دو برنامه، زمان همايش جيرفت را تغيير بدهيم؛ اما من اعتقاد داشتم كه كشفيات جيرفت آن‌قدر اهميت دارد كه متخصصان در همايش حضور يابند.»

مجيدزاده درباره تمدن جيرفت توضيح داد:«روزي كه عنوان تمدن را براي جيرفت به‌كار برديم، بسياري ما را به سخني مورد انتقاد قرار دادند، اما اكنون با وجود سه لوح، يك آجر كتيبه‌دار، يك دژ بزرگ و... ما شاهد وجود تمدني عظيم با ابعاد گسترده در اين منطقه هستيم. اما پذيرش اين حقيقت، براي كساني كه جيرفت را از نزديك نديده‌اند، بسيار دشوار است، براي مثال زماني كه در همايش ايتاليا شركت كرده بودم، شايع شده بود كه الواح ساختگي هستند. وقتي اسلايدهاي لحظه به لحظه كشف به نمايش گذاشته شد، چنين ادعايي به خاموشي گراييد. به همين دليل تمدن جيرفت درحال حاضر توجه بسياري از محققان را برانگيخته است.»

فرهنگستان هنر به منظور ايجاد فضايي مناسب براي پژوهشگران حوزه تاريخ هنر و فرهنگ ايران، همايش جيرفت را از 16 تا 20 ارديبهشت در تهران و كرمان (جيرفت) برگزار مي‌كند.

 
 
 

زمان انتشار: دوشنبه ٩ ارديبهشت ١٣٨٧ - ٠٩:٣٦ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
;