الهام طالبي- «كتاب نقاشي ايراني نسخهنگارههاي عهد صفوي» توسط استوارت كري ولش در حوزه هنر اسلامي نگارش شده و به قول خود وي كتابي همه پسند است از اين رو كه سخن آن با همه است.
به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر ،استوارت كري ولش، استاد دانشگاه هاروارد و متصدي هنر اسلامي
و هنر هند در موزه هنر هاروارد بوده است. ولش كسي است كه براي اولين بار در جهان، هنر اسلامي و هندي را به صورت يكي از برنامههاي درسي دانشگاهها توسعه بخشيد. در طول زندگي 35 ساله حرفهاياش او با آگاهي دادن به سراسر جهان و ترتيب دادن نمايشگاههاي متعدد به ساخت و توسعه مجموعه موزههاي جهان كمك بسيار كرده است. وي كه عمر خود را به كسب دانش و مفاهيم هنر اسلامي و هندي سپري كرد عاقبت بر اثر حمله قلبي در سال 2008 درگذشت.
ولش براي دنياي هنر اسلامي مجموعه بي نظيري از نسخه نگارههاي عهد صفوي را در كتابي با عنوان «نقاشي ايراني» جاي گذاشت. ولش كه نقاشي ايراني را از حيث خلوص و شدت رنگ در قلمرو هنر دنيا بيرقيب ميداند؛ در مقدمه كتابش درباره نقاشي ايران چنين آورده است:« شاخصترين ويژگي نقاشي ايراني استفاده آن از اسليمي است. طرحهاي موزون كه حالت شاخسارهاي پيچان پر شكوفه را دارند و بيشتر هنرهاي اسلامي از آنها جان ميگيرند و نبض ريتمهاي متقارن اين نظام تزييني عامل پر كننده و متحدكننده تركيبهاي ايراني است.»
او معتقد است كه تاريخ هنر و سياست از بسياري جهات جدايي ناپذيرند به اين سبب به ذكر وقايع تاريخي و منتسب به نگاره ها مي پردازد.

ولش نگاره «بارگاه كيومرث» اثر سلطان محمد را شاهكار بينظير شاهنامه آرتور هوتون (دارنده اثر) و حتي كل تاريخ نقاشي ايراني قلمداد ميكند. سلطان محمد هنرمند برجسته شاه اسماعيل و فرزندش تهماسب كه در آميزش سنتهاي غرب (تبريز) و شرق (هرات) ايران در اوايل دوره صفوي سهم عمده ايفا كرده است.

|
|
ولش اين نگاره را يكي از پرمايه ترين و گيراترين ويژگي هاي سلطان محمد نام ميبرد. ميل «سلطانمحمد» به پنهان كردن شماري شخصيت و جانور در دل صخرهها، ابرها ،كنده درختان و كوشش در ترسيم طبيعت گرايانهتر اين عناصر از بازيگران اصلي از شاخصترين ويژگي اين نگارگر است.
|

|
|
در ميان تصاوير، نگاره «رسوايي در مسجد» اثر شيخ زاده نگارگر اين عصر از بلند پروازانهترين و موفقترين نقاشي وي ميتوان اشاره كرد.
اثري كه از منظر نويسنده با تركيببندي پرنقش و نگار از رنگهاي درخشان كه با قوت نقشههاي معماري طراحي شده و با پارهاي از مهذبترين و ظريفترين اسليميهاي كل نقاشي اسلامي تزيين يافته؛ شاهكار «شيخزاده» است و علاوه بر آن با طراحي و پرداخت درخشان بزرگترين نگاره ديوان نيز محسوب ميشود. نگارگر در خلق آدمهاي سرزنده و پرشور كه شايد انگيزه آن به هماوردي طلبيدن سلطان محمد و يا اجابت خواستههاي حامياش بود ؛ توفيق يافته است.
اين كتاب حاوي بهترين نسخه هاي نقاشي ايراني پراكنده در بسياري از موزهها و كتابخانههاي دنيا است كه توسط موسسه متن وابسته به فرهنگستان هنر و با ترجمه احمد رضا تقاء و به قيمت 14900 تومان منتشر شده است. علاقهمندان براي تهيه كتابهاي فرهنگستان هنر ميتوانند به نشاني خيابان ولي عصر، نرسيده به چهارراه طالقاني، شماره 442 فروشگاه مركزي فرهنگستان هنر مراجعه يا با شماره 66490990 تماس بگيرند.
اين فروشگاه به نشاني اينترنتي www.matnpublishers.ir است.
|