آرم فرهنگستان هنر
اخبار > صبا « جايگاه اسطوره در نقاشي» را بررسي كرد


صبا « جايگاه اسطوره در نقاشي» را بررسي كرد

 

مؤسسه فرهنگي-هنري صبا نشست «بررسي جايگاه اسطوره در نقاشي» را با سخنراني دكتر ابوالقاسم اسماعيل پور برگزار كرد.

مؤسسه فرهنگي-هنري صبا نشست «بررسي جايگاه اسطوره در نقاشي» را با سخنراني دكتر ابوالقاسم اسماعيل پور برگزار كرد.

به گزارش روابط عمومی مؤسسه فرهنگی-هنری صبا، وابسته به فرهنگستان هنر، در نشستي كه به «بررسي جايگاه اسطوره در نقاشي» اختصاص يافته بود، دكتر ابوالقاسم اسماعيل پور، اسطوره شناس، محقق، پژوهشگر و صاحب‌نظر ادبي، طي سخناني با اشاره به اينكه اسطوره و هنر، دو روي يك سكه و اساساً از يك مقوله اند، خاطرنشان كرد: «اسطوره و هنر، موضوعي مشترك دارند و كاركردشان يكي است، چرا كه هر دو از ناخودآگاه، نماد و ....صحبت مي‌كنند.» وي گفت: «اسطوره پردازان، بهترين هنرمندان زمان خود بوده‌اند، چرا كه گمشده‌اي داشته‌اند و در پي روياهاي خود بوده‌اند. پس اسطوره همان هنر است.»

وي با بيان نكاتي از دلايل پيوند عصر ما با اسطوره‌هاي باستان، و نحوه باززايي و تداوم اين اسطوره‌ها در اشكال مدرن خود يادآور شد: «چه ضرورتي دارد كه در عصر عقلانيت و علم و فناوري، از اسطوره سخن بگوئيم؟ بايد گفت اين اسطوره‌ها در زمان ما همه بازتوليد شده و تغيير يافته‌اند. اگر در روزگار باستان اسطوره نقش و كاركردي آئيني و مقدس داشته، امروز اين نقش كاملاً تغيير كرده است.» وي با نقل قولي از ارنست كاسيرر، كه: «تا زبان هست، اسطوره هم هست»؛ تأكيد كرد: «انسان با زبان، با نمادها و با اسطوره‌ها مي‌انديشد، و اولين تعريف اسطوره اينست كه، اسطوره بياني است نمادين، براي تفسير انسان از هستي، پديده‌هاي طبيعت، ايزدان، موجودات خارق العاده، قهرمانان و... .» ،وي با بيان وجوه زيبايي شناختي اسطوره‌ها گفت: «هنر هرچه ابتدايي‌تر، بدوي‌تر و ساده‌تر، زيباتر و به لحاظ زيبايي شناسي، غني‌تر است.» وي سپس به رويا پردازي، دور شدن از دنياي رئال، نماد سازي و نشانه شناسي، به عنوان ويژگي‌هاي اسطوره پرداخت و با ذكر موارد اختلاف اسطوره‌ها، در روزگار پيدايش و در عصر ما تأكيد كرد: «اسطوره در عصر پيشامدرن، و قبل از رنسانس، تقدسي آئيني و ماورايي داشت و منشأ پيدايش و دوام عالم طبيعت و مظاهر هستي شمرده مي‌شد. اما در روزگار ما قداست زدايي شده است.» وي به لحاظ روان شناختي، به بررسي كهن الگوها پرداخت و مواردي از بازتوليد اسطوره‌هاي كهن را در آثار نقاشي معاصر مدرن تشريح كرد.

اين سخنراني كه با پخش اسلايد از نقوش، نگاره‌ها، و نمادهاي اساطيري و آئيني باستان در تمدن‌هاي مختلف جهان همراه بود، با استقبال علاقه‌مندان مواجه شد.

گفتني است مؤسسه فرهنگي-هنري صبا نشست‌ها، سخنراني‌ها، و ميزگردهاي پژوهشي خود را پيرامون مسائل تاريخ و فلسفه، زيبايي شناسي و هنر ايران و جهان ادامه خواهد داد.

 
 
 

زمان انتشار: سه شنبه ١ مرداد ١٣٨٧ - ١٠:٥٤ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
;