سخن ناشران
هنر حاصل ذوق، حس زيباشناختي هنرمند، تجربهها و آموختههاي اوست. هنرمند در اين مسير، در تعامل با هنر و دانش اقوام و ملل ديگر، بر غناي تجربة خود ميافزايد و افق ديد خويش را ميگستراند و از اين رهگذر آثار و انديشههاي هنري به منصة ظهور ميرسد و ميراث هنري شكل ميگيرد. اين ميراث هنري جلوة تلاش هنرمندان، انديشمندان و انسانهايي است كه در آفرينش اثري زيبا سهم داشتهاند. در واقع، آنچه بهمنزلة دستساختهاي انساني در قالب بنايي عظيم، مجسمهاي زيبا، تابلوي نقاشياي چشمنواز و خطوط اسرارآميز خودنمايي ميكند، تحتتأثير انگارهها و انديشههاي رايج در تمدنهاي گوناگون بشري است. مهم آن است كه اين ميراث شناخته شود و ابعاد گوناگون هنري، فلسفي، تاريخي، جامعهشناختي، انسانشناختي و... آن تحليل و بررسي شود.
بر همين اساس، فرهنگستان هنر ميكوشد بر مبناي رسالتي كه در نشر، ترويج و حمايت از هنر بر عهده دارد، علاوهبر برپايي همايشهاي بينالمللي، همانديشيها و نمايشگاههاي مختلف، با انتشار مجموعه آثاري در حوزههاي گوناگون هنر پاسخگوي نياز هنرمندان و محققان باشد.
كتاب حاضر گزيدة مقالاتي با موضوعات هنري از مجموعه مقالات گردهمايي بينالمللي «مطالعات صفوي» است كه در مارس 1989 با سرپرستي ژان كالمار و ابتكار «مركز ملي تحقيقات علمي» فرانسه در محل وزارت تحقيقات فرانسه در پاريس برگزار شد. گردهمايي مذكور پس از كنگرة اصفهان در ژانوية 1974 در دانشگاه هاروارد، اولين گردهمايي علمياي بود كه با مشاركت پژوهشگران و صاحبنظران رشتههاي گوناگون درخصوص مطالعات صفوي تشكيل ميشد.
علاوه بر انتخاب، ترجمه و انتشار گزيدة مقالات اولين همايش، مجموعة كامل مقالات كنگرة اصفهان دانشگاه هاروارد نيز در دو جلد ترجمه و به مناسبت گردهمايي بينالمللي مكتب اصفهان، بهوسيلة انتشارات فرهنگستان هنر، منتشر شده است. اميد است نشر مقالات اين گردهماييها كه با مشاركت ستاد نكوداشت اصفهان، پايتخت فرهنگي جهان اسلام صورت گرفته مورد استفادة پژوهشگران و محققان قرار گيرد.
انتشارات فرهنگستان هنر
ستاد نكوداشت اصفهان،پايتخت فرهنگي جهان اسلام
آذر 1385
فهرست مطالب
سخن ناشران
تذكرة نصرآبادي ؛ نكات اجتماعي ـ اقتصادي و فرهنگي / ايرج افشار
اسناد صفوي و بايگانيهاي تركيه / ژانلويي باكه گرامون
ملاحظاتي چند در مورد مينياتورهاي صفوي كتابخانة ملي فرانسه / ماريان باروكان
كشكول صفوي؛ كشتي «شراب» در تعليم عرفاني / اسدالله سورن مليكيان شيرواني
اقامتگاههاي سلطنتي در هرات؛ مسائل تداوم كاربردها بين دورانهاي تيموري و صفوي / ماريا شوپه
چوبِ طريق و مراسم قزلباش در ايران دورة صفوي / الكساندر مورتون