آشنايى با تازهترين بينشهاى فلسفى و مكاتب شهرسازى در طى تحصيل در دوره دكترى شهرسازى از طرفى و چالشها وناكاميهاى معماران و شهرسازان در سده اخير در ايجاد مكانهاى با هويت و انسانى از سوى ديگر، توجه مرا به عنواندانشجوى دوره دكترى معطوف به مقولههاى مهم شناختشناسى و هستىشناسى از طرفى و روش و روششناسى از طرفديگر و تأثير همه جانبه آن بر محصولات فكرى و فرهنگى بشر، اعم از فراوردههاى مكتوب و مصنوع، نمود. در اين ميانمطالعه مقاله »پديده مكان«، نوشته كريستيان نوربرگ - شولتس و آشنايى با تفكر پديدارشناسى، منظر جديدى به روى منگشود و همآوايى مطالب آن با آنچه در طى سالها فعاليت تخصصى و حرفهاى ذهن مرا به خود مشغول داشته بود، موجبگرديد كه علىرغم تازگى و بديع بودن موضوع - كه گرچه از ويژگيهاى مثبت هركار پژوهشى محسوب مىشود ولى بردشوارى فرايند تحقيق مىافزايد - بررسى و تفحص در مقوله پديدارشناسى مكان را به عنوان رساله دكترى خويش برگزينم.
عدم وجود پيشينهاى در اين باره به زبان فارسى، متكى بودن بخشهاى اصلى اين مطالعه به منابع لاتين و ضرورت تهيهمقالات و كتب مرتبط با موضوع از خارج از كشور از دشواريهاى اصلى تأليف اين اثر بوده است. اما در كنار اين مشكلاتامكان تبادل نظر با استادان مجرب و ارزنده دانشگاه تهران، از جمله جناب آقاى مهندس محمود توسلى، جناب آقاى دكترمحمدرضا ريخته گران و جناب آقاى مهندس احمد سعيدنيا، در داخل كشور، و بهرهمندى از راهنماييهاى در خور تقدير آقاىپرفسور ديويد سيمون، استاد بخش معمارى دانشگاه كانزاس استيت و خانم پرفسور اينگريد لمان استفانوويچ، استاد بخشفلسفه دانشگاه تورنتو و آقاى دكتر على مدنىپور، استاد بخش معمارى و شهرسازى دانشگاه نيوكاسل، طى طريق را برايمهموار نموده و بر غناى يافتههاى تحقيق، بسيار افزوده است.
وظيفه خود مىدانم كه سپاس بىشائبه خود را نثار همه اين عزيزان و ساير انديشمندان و فرزانگانى نمايم كه مطالعهدستاورهاى علمى ايشان، به تنوير و تفهيم فرازهاى دشوار اين تحقيق مدد رسانده است.
از آنجا كه اين اثر با اقتباس از رساله دكترى اينجانب تدوين شده لذا جا دارد كه از مديران، استادان و كاركنان ارجمندپرديس هنرهاى زيباى دانشگاه تهران كه با همكوشى و بذل توجهات خويش، به طى اين فرايند مدد رساندهاند و نيز از جنابآقاى دكتر نامورمطلق، معاون محترم پژوهشى فرهنگستان هنر جمهورى اسلامى ايران كه به لطف ايشان، اين اثر به زيور طبعآراسته شده است صميمانه سپاسگزارى نمايم.
مطالب اين كتاب به شيوهاى خاص تنظيم گرديده و در فصلهاى يك، دو و سه هر صفحه داراى دو ستون مىباشد. ستونسمت راست حاوى مطالب اصلى كتاب و ستون سمت چپ در برگيرنده حاشيهنويسيهاى مرتبط با آن است. اين روش بهدليل دشوار بودن مفاهيم اصلى كتاب و لزوم ارائه توضيحات تكميلى انتخاب شده است.