«بحث هنرها و گنجينههاي فراموش شده هنر ايران و وضعيت نامطلوب اين هنرها به لحاظ علمي و پژوهشي و همچنين به جهت طراحي توليد و عرضه، يكي از دغدغههاي اصلي فرهنگستان هنر است. طرح برگزاري همايش درباره هنرهاي در حال فراموشي ايران، طرحي است كه حدود چهار سال پيش در فرهنگستان هنر مطرح شد و امسال به مرحله برگزاري رسيد. اين همايش 25، 26 و 27 آذرماه به همراه كارگاه و نمايشگاه هنرهاي سنتي مناطق مختلف ايران، برپا ميشود.»
«بحث هنرها و گنجينههاي فراموش شده هنر ايران و وضعيت نامطلوب اين هنرها به لحاظ علمي و پژوهشي و همچنين به جهت طراحي توليد و عرضه، يكي از دغدغههاي اصلي فرهنگستان هنر است. طرح برگزاري همايش درباره هنرهاي در حال فراموشي ايران، طرحي است كه حدود چهار سال پيش در فرهنگستان هنر مطرح شد و امسال به مرحله برگزاري رسيد. اين همايش 25، 26 و 27 آذرماه به همراه كارگاه و نمايشگاه هنرهاي سنتي مناطق مختلف ايران، برپا ميشود.»
اين جملات، سخنان مهدي مكي نژاد، دبيرعلميهمايش «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران» است كه روز دوشنبه در ديدار با خبرنگاران حوزه تخصصي صنايع دستي و ميراث فرهنگي بيان كرد.
او هدف از اين گردهمايي را جمع آوري اطلاعات دقيق، درباره هنرهاي سنتي در اقصي نقاط كشور دانست و گفت: «پس از جمع آوري اطلاعات، كارهاي پژوهشي و تحقيقاتي در زمينه اين هنرها هدف ماست. در كنار اينها، تجليل و قدرداني از هنرمنداني كه در زمينه هنرهاي سنتي سالها كار كردهاند و تا به حال كسي سراغشان را نگرفته، از اولويتهاي ما بوده است.»
مهندس مهدي مكي نژاد به بخشهاي مهم اين همايش اشاره كرد و گفت: «عمدهترين بخش اين همايش بخش علمي آن است. در اين بخش سعي كردهايم گوشهاي از پژوهشهاي گردآوري شده درباره هنرهاي سنتي مناطق مختلف كشور را جمعآوري كنيم. در ضمن با طرحي به نام «گنجينه سيمرغ»، قرار است 30 عنوان كتاب در حوزه هنرهاي سنتي در حال فراموشي، كه تاكنون مورد پژوهش قرار نگرفته، منتشر شود. انشاء الله شش عنوان از اين كتابها تا برپايي اين همايش منتشر خواهد شد و باقي آنها بهمرور انتشار مييابد.»
دبيرعلميهمايش «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران» به بخش مقالات علمي اشاره كرد و گفت: «در اين همايش كه روزهاي 25، 26 و 27 آذرماه برگزار ميشود، 32 سخنراني خواهيم داشت كه اين سخنرانيها از مجموعه مقالات منتخب گزينش شده اند. تعداد 55 خلاصه مقاله نيز در قالب كتاب خلاصه مقالات همايش به چاپ مي رسد اين مقالات از ميان بيش از 120 مقاله ارسال شده به دبيرخانه توسط هيئت علمي انتخاب شده اند.»
وي درباره كارگاههاي توليد زنده هنرهاي سنتي استانهاي مختلف كشور گفت: «بيست هنرمند، از استانهاي مختلف كشور، در كنار گردهمايي «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران» در نمايشگاه اين گردهمايي حضور خواهند داشت و به صورت كارگاه توليد زنده، هنرهاي بوميخود را توليد خواهند كرد. كساني در اين كارگاههاي حضور خواهند داشت كه شايد تاكنون نامي از آنها شنيده نشده است. هنرهايي مثل ميناي صائبين، آجرتراشي، چاقوسازي، شالبافي، زري بافي و... در اين كارگاه عرضه خواهد شد.»
دبيرعلمي همايش، درباره بخش ديگري از اين همايش كه به فيلمهاي مستند- درباره اين هنرها- اشاره كردند گفت: «در اين بخش كه از طرح ديدار با هنرمندان مواد خام آن تهيه شده است و براي نخستين بار انجام شده، هنرمندان هنرهاي سنتي، شناسايي و از آنها فيلم، گزارش و عكسهايي، توسط گروههاي تخصصي تهيه ميشود. اين آثار نيز در اين گردهمايي ارائه ميشود.»
دبير علميگردهمايي «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران» ادامه داد: «در اين همايش از آرشيو مجموعههاي در اختيار بخشهاي مرتبط با هنرمندان هنرهاي سنتي استفاده شده است و فيلمها و مستندهاي موجود درباره هنرهاي فراموششده، جمعآوري شدهاند.»
مهندس مكينژاد، درباره حفظ توليدات هنرهاي سنتي گفت: «در اين همايش تلاش شده است، از اطلاعات هنرمندان هنرهاي سنتي از ياد رفته بهره گرفته شود. نبايد زمان را از دست داد، بايد هنر و هنرمنداني را كه در نقاط دورافتاده كشور با اصالت به توليد اين گونه هنرها ميپردازند، حفظ كرد.»
حركت لاك پشتي «دهكده هنرهاي سنتي»
مهدي مكي نژاد به «دهكدههاي هنرهاي سنتي» اشاره كرد: «درباره حمايتهاي مالي از هنرمندان نهادهاي ذيربط مي توانند كارهاي خوبي انجام دهند. در اين زمينه طرحي ازسوي فرهنگستان هنر با عنوان «دهكده هنرهاي سنتي» تعريف شده است؛ اما اين طرح مهم، در گيرودار اداري، حركتهاي لاكپشتي دارند، همچنين طرحهايي بايستي خيلي جدي گرفته شوند تا اين هنرها دچار فراموش شوند.»
دبير علميهمايش «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران» درباره تغيير كاربري هنرهاي از ياد رفته، با هدف احيا و ارايه پيشنهاد در مقالههاي ارايه شده، گفت: «چنين پيشنهادهايي در مقالهها ارايه شدهاند كه گاهي قابليت اجرايي دارند؛ ولي بايد كاري جمعي صورت گيرد ما از دانشجويان و رسانهها، توقع همكاري داريم.»
او درباره تعامل با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در اين همايش، بيان كرد: «فعاليتهاي صورتگرفته براي اين همايش بهنوعي با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گره خوردهاند، در اين زمينه همكاريهاي خوبي وجود دارد.»
مهندس مكينژاد در پايان گفت: «ما قصد نداريم، تمام اقدامات و اطلاعات جمعآوريشده در فرهنگستان هنر نگهداري كنيم. اين اطلاعات و پژوهشها در اختيار همه نهادهاي فرهنگي و هنري قرار مي گيرد. مهم اين است كه همه ما توجه به هنر مليمان بياندازيم.»
مسعود ناصري: دبيرخانه «گنجينههاي از ياد رفته هنر» دايمياست
مسعود ناصري، رئيس دبيرخانه اين همايش گردهمايي گفت: «فرهنگستان هنر با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در سطح روسا، تفاهم كلي دارد كه با حمايت هاي طرفين انشاء الله نتيجه خواهد داد. در بنياد ايرانشناسي نيز كارهايي درباره هنرهاي سنتي درحال انجام است. البته فكر ميكنم كه در آينده، كارها را بتوان تخصصي انجام داد. در ضمن مسئولان سازمان ميراث فرهنگي در اين همايش حضور دارند و تاكنون در پيش همايشهاي استاني برپا شده، همكاري مستقيم و غيرمستقيم خوبي داشتهاند.»
مسعود ناصري درباره مظلوميت حوزه هنرهاي سنتي گفت: «هنرهاي سنتي؛ ضرب آهنگ سريعي در حال فراموشي است و اگر هر بخشي براي آن اقدام كند باز هم كافي نيست ثواب كرده است. فرهنگستان هنر بر اساس شرح وظايفاش كه در بخش مطالعه و پژوهش درباره هنر است به هنرهاي سنتي از ياد رفته ميپردازد و در خصوص تئوريها و نظريههاي هنري مطالعه و در صورت لزوم به بخشهاي ذيربط واگذاري خواهد كرد.»
وي از ويژگيهاي برجسته گردهمايي «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران»، به تأسيس دبيرخانهاي ثابت، براي اين هنرها اشاره كرد و گفت: «اين دبيرخانه دايميبوده و پس از پايان همايش تعطيل نخواهد شد.»
مسعود ناصري به پيش همايشهاي استاني «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران» اشاره كرد: «با همكاري سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري و ادارههاي فرهنگ و ارشاد اسلامي استانها، پيش همايشهايي همراه با نمايشگاه و كارگاه توليد زنده هنرهاي از ياد رفته در ده استان آذربايجان شرقي، اردبيل، چهارمحال و بختياري، خراسان رضوي، خراسان جنوبي،كهكيلويه و بويراحمد، فارس،كاشان، قزوين و گلستان برگزار شد. در اين پيش همايشها، به ارزيابي وضعيت هنرهاي سنتي، در اين استانها پرداخته شد.»
نشست تخصصي مسئولان گردهمايي «گنجينههاي از ياد رفته هنر ايران» با خبرنگاران حوزه تخصصي صنايع دستي و ميراث فرهنگي با جلسه پرسش و پاسخ پايان يافت.
در اين نشست، خبرنگاران، خبرگزاريهاي ميراث آريا، ايسنا و پايگاه اطلاع رساني فرش ايران به همراه خبرنگاران حوزه صنايع دستي روزنامههاي تهران امروز ، اعتماد و سرمايه حضور داشتند.
|