اخبار > نشست مطبوعاتي گردهمايي گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران برگزار شد


نشست مطبوعاتي گردهمايي گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران برگزار شد

 

دكتر بهمن نامورمطلق، دبيركل گردهمايي «گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران» گفت: «هدف ما از برگزاري اين همايش، يافتن راهبردهاي كاربردي، براي احياي هنرهاي سنتي از ياد رفته است.»

 

دكتر بهمن نامورمطلق، دبيركل گردهمايي «گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران» گفت: «هدف ما از برگزاري اين همايش، يافتن راهبردهاي كاربردي، براي احياي هنرهاي سنتي از ياد رفته است.»

دكتر بهمن نامورمطلق، دبير فرهنگستان هنر، در نشست مطبوعاتي همايش «گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران» كه صبح روز سه‌شنبه، بيست آذرماه؛ در مؤسسه فرهنگي-هنري صبا برگزارشد، گفت: «هدف كلان ما در اين همايش، حمايت و تشويق هنرمندان جوان در حوزه هنرهاي سنتي و همچنين حمايت از هنرمندان سنتي و پيش‌كسوتي است كه سال‌ها در اين زمينه كار كرده‌اند، اما از اولين نياز اجتماعي مثل بيمه، محروم هستند.»

دكتر نامورمطلق گفت: «ما معتقديم كه هنرهاي اصيل ما دچار نقيصه شده‌اند؛ اما با حمايت‌هايي كه قرار است انجام گيرد، اميدواريم كه اين هنرهاي بتوانند خود را به نيازهاي اجتماعي و امروزي ما، نزديك كنند.»

دبير فرهنگستان هنر با اشاره به اينكه متولي اصلي اين حمايت‌ها در بدنه مديريت جا نيفتاده گفت: «متولي اصلي و سازماني كه بتواند، به نيازهاي هنرمندان سنتي، پاسخ دهد، در بدنه مديريت ما هنوز جا نيفتاده و هنوز پاسخي در اين زمينه داده نشده است. ما در پيش همايش‌ها از هنرمندان سنتي بومي‌‌استان‌هاي مختلف، تجليل كرديم و در گردهمايي «گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران» نيز قرار است با حضور رئيس فرهنگستان هنر، از چهارده بازمانده هنرهاي اصيل كشورمان تقدير كنيم؛ اما اين هنرمندان نيازهاي جدي و اوليه‌اي دارند كه بايد به آن‌ها، پاسخ داده شود.»

وي در ادامه افزود: «ما براي احياي هنرهاي سنتي و بومي‌مان نياز به يك فهم و باور عميق و يك اراده جمعي داريم. هنرهاي اصيل ايراني، هنرهايي هستند كه هم مي‌توانند كار آفرين باشند و در حوزه اقتصادي ياري‌رسان و هم هويت ساز. سرمايه گذاري در هنرهاي صناعي و سنتي، يك سرمايه‌گذاري اقتصادي است. اگر كشورهاي ديگر هم در اين حوزه سرمايه‌گذاري مي‌كنند، تنها به خاطر حس نوستالژيك هنرهاي سنتي نيست؛ بلكه به مسئله اقتصادي اين هنرها، توجه دارند.»

دكتر نامورمطلق، آينده را از آن هنرهاي سنتي دانست و گفت: «ما بر اين اعتقاديم كه آينده از آنِ هنرهاي سنتي و بومي‌است. اما متأسفانه كشور ما هنوز آمادگي چنين آينده‌اي را ندارد. ما در اين رابطه، به همكاري تمام نهادها، براي رسيدن به اين مهم، نياز داريم.»

دبيركل گردهمايي «گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران» وجود يك نقشه جامع هنرهاي سنتي را لازم دانست و گفت: «ما هنوز فاقد يك نگاه به هنرهاي سنتي خودمان هستيم. در اهداف اين گردهمايي، تدوين نقشه و دانش نامه هنرهاي سنتي، از اولويت‌هاي ماست. اميدواريم نقشه جامعي از هنرهاي سنتي ايراني را به زودي تدوين كنيم.»

دكتر نامورمطلق با اشاره به اينكه نگاه ما به هنر، يك نگاه موزه‌اي نيست، گفت:‌«ما مي‌توانيم شاهد هنرهاي سنتي در دل شهرهايمان باشيم. مجموعه پژوهش‌ها و برنامه‌ريزي‌هايمان، ما را به اين نكته رسانده است كه بازنگري نسبت به هنرهاي اصيل ايراني، يك ضرورت حتمي‌است. و ما نياز به بازنگري و سازماندهي هنرهاي صناعي و دستي داريم.»

او به پيشينه عميق هنرهاي دستي در ايران اشاره كرد و گفت: «برخي از كشورها، كه قدرت هنري ما را هم ندارند، به شدت در زمينه هنرهاي سنتي شان سرمايه‌گذاري كرده‌اند و هنرهاي بومي‌و ملي خود را جهاني كرده‌اند. براي نوزايي و احياي هنرهاي ايراني، ما نيازمند فهم و باور عميق و اراده جمعي و سرمايه گذاري در هنرهاي صناعي كشور هستيم.»

دكتر نامورمطلق با اشاره به برگزاري ده پيش همايش، در استان‌هاي مختلف كشورمان گفت: «تاكنون ده پيش همايش در استان‌هاي مختلف كشورمان برگزار شده است. در اين پيش‌همايش‌ها، مقالات و سخنراني‌هايي درباره هنرمندان و هنرهاي سنتي در حال فراموشي استان‌هاي كشورمان ارائه شد. در كنار اين پيش‌همايش‌ها، نمايشگاه و كارگاه هنرهاي زنده هنرهاي سنتي بومي‌‌هم، برگزار شد كه من از همين‌جا از همكاري كليه همكارانمان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي‌‌و ميراث فرهنگي تشكر مي‌كنم.»

دكتر نامورمطلق در پايان، به برنامه‌هاي مختلف اين گردهمايي اشاره كرد و گفت: «در بخش پژوهشي و علمي، ‌دبيرعلمي‌‌اين همايش، مهدي مكي‌نژاد، دو سال به طور بي وقفه، مشغول فعاليت براي برگزاري اين همايش بودند.

در بخش جشنواره سينمايي هنرهاي دستي و صناعي نيز ما فيلم‌هايي براي اكران در طول مدت همايش داريم، كه اغلب مستنداند. تاكنون نيز فرهنگستان هنر، توانسته آرشيو خوبي از اين فيلم‌ها را، تدوين و تهيه كند. انتشارات ما نيز در بخش «گنجينه سيمرغ»، قرار است كتاب‌هايي را در حوزه هنرهاي دستي از ياد رفته، به چاپ برساند. محدوده فعاليت‌هاي ما در اين همايش، در دو بخش تهران و شهرستان‌هاست كه اميدواريم با برگزاري اين همايش، قدمي‌هر چند كوچك، در احياي ميراث اصيل ايراني برداشته باشيم.»

مهندس مهدي مكي نژاد، دبيرعلمي‌گردهمايي «گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران»، در اين نشست مطبوعاتي، كه با حضور خبرنگاران رسانه‌ها برپا شده بود، گفت: «اي كاش روزي فرامي‌رسيد كه ما، شاهد جشن شكوفايي و بالندگي هنرهاي سنتي باشيم و همچون گذشته كه اين آثار باعث فخر و مباهات ما بودند، باز هم باعث افتخار ما باشند.»

دبيرعلمي‌گردهمايي، با اشاره به طرح مباني نظري در اين گردهمايي گفت: «ما در بخش نظري اين هنرها، فعاليت‌هايي، انجام داده‌ايم و در تلاشيم كه وضعيت علمي‌اين هنرها را با نظام آموزشي منطبق كنيم. خلأ هنرهاي سنتي و اصيل ايراني در جامعه امروز ما بسيار حس مي‌شود. ما به بهانه اين گردهمايي، كه موضوع بحث آن هنرهايي است كه در حال از بين رفتن هستند، به اين خلأ‌ پرداخته‌ايم.»

مهندس مكي نژاد به طرح «گنجينه سيمرغ» كه در آن سي عنوان كتاب، درباره هنرهاي سنتي از ياد رفته چاپ مي‌شود، اشاره كرد و گفت: «اين كتاب‌ها، براي شناساندن هنر اصيل ايراني، تأليف شده است و قرار است پيش و پس از همايش، منتشر شوند. همچنين 131 مقاله علمي، ‌به دبيرخانه ارسال شده كه از آن ميان، 31 مقاله براي ارائه در همايش و 55 مقاله، براي چاپ در كتاب چكيده مقالات همايش انتخاب شده‌اند.»

محسن زارع، مدير عامل مؤسسه فرهنگي-هنري صبا، درباره نمايشگاه گردهمايي «گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران» گفت: «هم زمان با برگزاري اين گردهمايي، نمايشگاه و كارگاه، جشنواره فيلم‌هاي مستند و ميزگردهايي خواهيم داشت. در اين نمايشگاه، منتخبي از آثار پانزده نفر از مجموعه داران خصوصي، يازده موزه دولتي و همچنين هنرهاي تجسمي‌هنرستان پسران، جمع‌آوري شده و به نمايش گذاشته خواهد شد.»

او به مجموعه آثار استاد مصورالملكي و ميرزا آقا امامي‌اشاره كرد و گفت: «در اين نمايشگاه مجموعه آثاري از مصورالملكي اصفهان و ميرزا آقا امامي‌در نگارخانه‌هاي آينه، خيال شرقي و نگارخانه ملي ايران به نمايش درمي‌آيند. در كنار نمايشگاه، هجده كارگاه آموزشي هنرهاي سنتي، در هفده رشته، به مدت 25 روز، در صبا برپا خواهد بود. در جشنواره فيلم‌هاي مستند هنرهاي از ياد رفته نيز، شانزده فيلم، از هفت كارگردان، به نمايش گذاشته مي‌شود.»

عليرضا اسماعيلي، مدير انتشارات گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران نيز در اين نشست، به انتشار سي عنوان كتاب اشاره كرد و گفت: «قرار است سي عنوان كتاب توسط انتشارات اين همايش به چاپ برسد.

يكي از اين كتاب‌ها، كتاب «نمدهاي ايراني» نوشته محمود جوادي‌پور است كه پس از چهل سال وقفه در چاپ آن، به خاطر سنگين بودن هزينه چاپش، با همكاري سازمان ميراث فرهنگي، توسط انتشارات فرهنگستان هنر به چاپ مي‌رسد.»

اسماعيلي كتاب‌هاي ديگري كه قرار است براي اين گردهمايي به چاپ برسد را براي خبرنگاران معرفي كرد.

گردهمايي «گنجينه‌هاي از ياد رفته هنر ايران» هفته آينده در روزهاي 25، 26 و 27 آذرماه در مؤسسه فرهنگي-هنري صبا و مجموعه آسمان برگزار مي‌شود.

نمايشگاه و كارگاه توليد زنده هنرهاي سنتي اين همايش نيز، به مدت 25 روز، در مؤسسه فرهنگي-هنري صبا برپا خواهد بود.

 
 
 

زمان انتشار: سه شنبه ٢٠ آذر ١٣٨٦ - ١١:٣٥ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج