«این عکسها منتخبی از مجموعه بزرگتری با عنوان «با بهرام بیضائی در طهران » است که حاصل تلاش برای یافتن لوکیشن فیلمهای «کلاغ» و «شاید وقت دیگر» و فرصت خوبی برای کشف طهران قدیم و سینما با دوربین عکاسی در کنار بهرام بیضائی بود.»
اینها مقدمهای کوتاه عزیز ساعتی هنرمند عکاس و فیلمبردار سینمای ایران دربارهی نمایشگاهش است که شامگاه 4 دی ماه 91 در گالری «آریا» افتتاح شد.
به گزارش ايسنا، عکسهایی که علاوه بر بازخوانی دوباره فیلمهایی از بیضائی مروری بر طهران قدیم و خاطرههای مدفونشده آن هم داشت.
این دومین نمایشگاه عزیز ساعتی از این دست تجربههاست. سال گذشته او مجموعهی «با حاتمی در طهران» را در گالری شماره 6 رو در روی مخاطبان قرار داده بود و به آشنایی زدایی دوباره با طهران قدیمی که حاتمی در فیلمهایش روایت کرده، پرداخت.
این بار اما عزیز ساعتی، روایتگر «کلاغ» و «شاید وقت دیگر» بود، عکسهایی که در همان برخورد اول چند نمونهاش فروخته شد. عکسهایی که در نهایت تلخی، طهرانی را روایت میکرد که شاید امروز در کمتر کوچه پسکوچهای بتوان سراغ آنها را گرفت.
همانطور که خود بیضائی نیز در بخشی از یادداشت مفصل، این نمایشگاه دربارهی آن مینویسد: «...در این عکسها طهرانی را پیدا میکنید که دیگر پیدا نمیکنید و بسیاری از آنچه را میبینید دیگر نمیتوان برپا دید.»
اما عصر 4 دی ماه نمایشگاه عکسهای عزیز ساعتی در حالی با حضور جمعی از هنرمندان و سینماگران آغاز شد که سالروز تولد 74 سالگی بیضائی بود و به همین بهانهی هم تعدادی از اعضاء کانون کارگردانان خانه سینما، کیک کوچکی خریده بودند و در جمع کوچکتر خود از خاطرهها گفتند.
حمید جبلی، کمال تبریزی، همایون اسعدیان، حبیب رضایی، رخشان بنیاعتماد، بهمن فرمانآرا، لیلی گلستان، مهندس کاظمی، واروژ کریم مسیحی، پگاه آهنگرانی، محسن شاهابراهیمی و ... آمده بودند، بعضیها زود رفتند و بعضیها ماندند.
همایون اسعدیان کارگردان «بوسیدن روی ماه» در همین جمع کوچک در سخنانی کوتاه گفت:« برای همنسلان من که بچگیهای خود را با فیلمهای بیضائی سپری کردهاند، جایگاه او به گونهای دیگر معنا پیدا میکند و امیدوارم آقای ساعتی باز هم همت کند و از این نمایشگاهها برگزار کنند تا یادی از بزرگان سینمای ایران داشته باشیم.»
رخشان بنیاعتماد هم آرزو کرد هنرمندانی که در چند سال اخیر در کشور فعالیت نکردند، هر چه زودتر شرایط کار برایشان فراهم شود.
بهمن فرمانآرا هم در چند کلامی گفت: «تقریبا هفتهای یک بار با بهرام صحبت میکنم و هر بار از جای خالیاش میگویم. هرچند که تعجب نمیکنم، آدمهایی مثل بیضایی مجبور شوند برای زندگی روزمره و کار به جای دیگری بروند، من این حرفها را بارها زدهام و نمیخواهم تکرار کنم اما به یاد بهرام بیضایی هستیم.»
عزیز ساعتی 1327 در تهران متولد شد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در همین شهر گذراند و ضمن تحصیل به عکاسی هم پرداخت در سال 51 هم وارد مدرسه عالی تلویزیون سینما شد و در سال 53 در رشته تصویربرداری و فیلمبرداری مدرک فارغالتحصیلِیاش را دریافت کرد و به عنوان استاد عکاسی و لابراتوآر در همین مدرسه به تدریس پرداخت.
دوسال بعد کار تدریس را رها کرد و به عنوان عکاس صحنه وارد سینمای حرفهای شد و با بسیاری از کارگردانان مطرح سینمای ایران همکاری کرد. او که یکی از عکاسان و فیلمبرداران صاحب نام سینمای ایران است عضو هیات مدیرهی انجمن فیلمبرداران هم هست.
اولین بار به عنوان عکاس فیلم در سال 55 برای فیلم «کلاغ» در کنار بیضائی همکاری کرد و بعد از آن هم در فیلمهای «چریکه تارا»،«خط قرمز مرگ یزدگرد»،«کمال الملک»،«حاجی واشنگتن»،«جعفر خان از فرنگ برگشته»،«شاید وقتی دیگر»،«بایسیکل ران» و ... همکاری داشت.
علاقهمندان برای دیدن نمایشگاه عکسهای عزیز ساعتی میتوانند تا 12 دیماه همه روزه از ساعت 10 تا 20 و روزهای جمعه از ساعت 16 تا 20 از این آثار به نشانی خیابان ولیعصر ،بالاتر از سه راه بهشتی، کوی زرین، پلاک 10 دیدن کنند.
|