اعضای پیوسته فرهنگستان هنر، چالشها و موانع جامعه هنری کشور را با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کرده و به بیان دیدگاهها و رهیافتهای خود پرداختند. اعضای پیوسته فرهنگستان هنر، چالشها و موانع جامعه هنری کشور را با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کرده و به بیان دیدگاهها و رهیافتهای خود پرداختند.
به گزارش روابطعمومی فرهنگستان هنر، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با تعدادی از اعضای پیوسته و نیز رؤسای گروههای تخصصی این فرهنگستان، ضمن ارائه گزارشی از رویدادهایی که در حمایت از اهالی فرهنگ و هنر توسط این وزارتخانه درحال پیگیری است، به بحث و تبادل نظر درخصوص دغدغههای جامعه هنری از دیدگاه متخصصین این حوزه پرداخت. در این دیدار که با شانزدهمین جلسه مجمع عمومي این فرهنگستان، همزمان بود، بهمن نامورمطلق، رئیس فرهنگستان هنر؛ و جمعی از اعضای پیوسته فرهنگستان هنر: علی نصیریان، شاهین فرهت، سیدمحمد بهشتیشیرازی، محمدعلی رجبی، حبیبالله صادقی، سیدمهدی حسینی، جلال شباهنگی، مجتبی رحماندوست، مهدی کلهر، جهانگیر الماسی، و نیز سیدمحمدرضا حسینیبهشتی، غلامحسین امیرخانی، حبیبالله آیتاللهی و محمدعلی کینژاد، بهصورت برخط حضور داشتند.
نگاه ما به تئاتر در فرهنگستان هنر، نقد، پژوهش و الگوسازی است علی نصیریان، از دیگر اعضای پیوسته فرهنگستان هنر و رئیس گروه تخصصی نمایش و ادبیات نمایشی در ابتدای سخنان خود به قدمت هنرهای نمایشی در کشور اشاره کرد و به گونهها و اَشکال نمایشی پرداخت. وی سپس جایگاه هنرهای نمایشی را بسیار مؤثر و حساس دانست و درباره فعالیتهای گروه تخصصی نمایش و ادبیات نمایشی فرهنگستان هنر توضیح داد و گفت: کار این بخش از فرهنگستان هنر، که سالهاست من در آن حضور دارم، رصدکردن آنچه در تئاتر کشور میگذرد است؛ به عبارت دیگر، کار این بخش نگاهکردن، نقدکردن، پژوهش و، در پارهای از موارد که لازم است، الگوسازی است. این الگوسازی میتواند هم در تئاتر مدرن و آوانگارد باشد و هم در نمایشهای سنّتی. پرداختن به مسائل فرهنگی بسیار مهم است. اینها پلشتی را میشویند و فرهنگ را تزکیه و تصفیه میکنند. نیاز هنرهای نمایشی صرفاً مادی نیست. ما نیاز فرهنگی و معنوی هم داریم و امیدواریم که به آن پرداخته شود.
موسیقی آهنگسازان ایرانی قابلیت جهانی شدن دارد در این نشست صمیمانه عضو پیوسته دیگری که به سخنرانی پرداخت، شاهین فرهت، رئیس گروه تخصصی موسیقی بود که به قابلیت جهانی شدن موسیقی آهنگسازان ایرانی پرداخت و در این باره گفت: بسیاری از هنرمندان بزرگ خارجی به ایران دعوت میشوند و آثار هنرمندان خود را اجرا میکنند. اما یک اثر از ایران اجرا نمیشود. ما آثاری از آهنگسازان خوب نسل اول داریم؛ از «پرویز محمود»، «گریگوریان»، «هرمز فرهت» و «هوشنگ استوار»، حتی آهنگساران معاصرمان، از «سعید شریفیان». آرزوی من این است که روزی برسد که آثار آهنگسازان ایرانی، بعد از مرگشان، از بین نرود. وی فرهنگستان هنر را خانه هنرمندان دانست و ابراز امیدواری کرد تا این فرهنگستان بتواند آرمانهایش را عملی سازد.
نبود متولی در نهادهای اجرایی از معضلات معماری ایرانیاسلامی است سیدمحمد بهشتیشیرازی، عضو پیوسته فرهنگستان هنر، به ویژگیهای اعضای فرهنگستان هنر پرداخت و گفت: عصاره فضایل تمام رشتههای هنری کشور در فرهنگستان هنر جمع شدهاند و از لحاظ تجربه قابلاعتماد هستند. ویژگی اصلی سخن و نظر اعضا، بیش از هر چیزی، مشفقانهبودن آن است. این اعضا در جهت مطلوبترکردن عرصه هنر کشور تلاش میکنند. از این جهت، ظرفیتی بسیار ارزشمند در اختیار نهادهای فرهنگی ما، علیالخصوص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قرار دارد. وی سپس به نقد عدم به رسمیت شناختن حوزه تخصصی معماری در منظومه اجرایی کشور پرداخت و نبود متولی در نهادهای اجرایی را یکی از معضلات معماری ایرانیاسلامی در چهره شهری دانست. او ابراز امیدواری کرد تا وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی جایی برای توجه به معماری، بهمثابه هنر، هم باز کند.
آسیبشناسی و سیاستگذاری در هنرهای سنتی از اهم فعالیتهاست محمدعلی رجبی، دیگر عضو پیوسته فرهنگستان هنر، نیز در ابتدای سخنان خود به دیدار رئیس جمهور با هنرمندان تجسمی اشاره و وزیر فرهنگ و ارشاد را نماینده دولت برای شنیدن سخنان هنرمندان دانست. وی سپس سنت را تکیهگاه و پلی دانست که میتواند قدیم را به امروز پیوند زند و به جایگاهی که فرهنگستان هنر برای هنرهای سنتی قائل است پرداخت و گفت: تاکنون، بیش از سیصد رشته در هنرهای سنّتی شناسایی شده است که اگر فقط بخواهیم آنها را وضعیتشناسی و آسیبشناسی کنیم، تشکیلات مفصّلی لازم داریم. همه هنرهای ما باید آن سابقه ملی را داشته باشند تا به جان مردم بنشیند. اگر بر اساس همین تعریف عمل کنیم، دیگر هنر از مرزها میگذرد و چون وارد بحث فطرت بشر میشود، زبانی برای همه عالم و همیشه خواهد بود. ساختوساز مساجد ما نشانگر این است که چقدر ما مقادیر سنّت را نمیشناسیم. گذشته از اینکه در هنرهای دیگر هم هر کجا ایراد پیدا کردهایم، نشانی بر این بوده که مبانی درستی نداشتهایم. امیدوارم این مراودات ادامه پیدا کند و آنچه را که ما در فرهنگستان آسیبشناسی و سیاستگذاری میکنیم بتواند برای دولت راهگشا باشد.
توجه به مسایل آموزشی هنرهای تجسمی حبیبالله صادقی، از اعضای پیوسته فرهنگستان، نیز در ادامه، به بحث آموزش هنرهای تجسمی در کشور پرداخت و گفت: یکی از بحثهایی که فرهنگستان هنر پیگیری میکند سیاستها و برنامهریزیهایی است که در محورهای آموزشی و دانشگاهها اتفاق میافتد. فرهنگستان هنر آمادگی کامل دارد تا در جهت تجلی و تعالی بخشیدن به ارزشهای جمهوری اسلامی، در کنار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همراه آن باشد.
چگونگی بهرهبرداری از هنر مسئله است در ادامه این نشست، جهانگیر الماسی، از اعضای پیوسته فرهنگستان، نیز از موضع سینما و فرهنگ سخن گفت: ما در ارتباط حوزههای مختلف فکری و علوم انسانی با موضوع هنر و فرهنگ مشکل داریم. صرفاً هنر و تولید هنری مسئله نیست، بلکه چگونگی بهرهبرداری از تولید هنری، در مسیر فرهنگ و هویت ملی ما، مسئله است. وی سپس به نقد نظام آموزشی پرداخت و معضلات سینما را یکی از محصولات این نظام دانست و در نهایت از جمله مأموریتهای فرهنگستان هنر را بازتعریف نظام آموزشی در حوزه هنر شمرد.
مهدی کلهر دیگر عضو پیوسته فرهنگستان نیز به توضیح چالشهایی که در حوزه هنر وجود دارد، پرداخت و با آوردن مثلهایی از دیگر کشورها بر لزوم بازنگری و پژوهش در حوزه هنر تاکید کرد.
پس از صحبتهای تعدادی از اعضای پیوسته فرهنگستان هنر، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سخنانی را بیان کردند که این گزارش را اینجا میتوانید ببینید.
|
||
نام : | |
ایمیل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر: | |