نشست مطبوعاتي «دانشنامه هنرهاي سنتي ايران» با حضور سيد عبدالمجيد شريف زاده، رئيس دانشنامه هنرهاي سنتي، محمدمهدي هراتي، عضو شوراي عالي دانشنامه و سيد بهزاد مرتضوي، مدير كل روابط عمومي فرهنگستان هنر دوشنبه، 31 خرداد، در فرهنگستان هنر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، در ابتداي اين نشست بهزاد مرتضوي گفت: «يكي از وظايف اساسنامهاي فرهنگستان هنر، پاسداري از ميراث فرهنگي ايراني و اسلامي است. در راستاي تحقق اين وظيفه پيش از اين دانشنامه «تاريخ معماري ايرانشهر» به سفارش وزارت مسكن و شهرسازي در دست تهيه بود كه امسال به پايان ميرسد. دانشنامه هنرهاي سنتي ايران نيز با هدف ايجاد پايگاه اطلاعات هنرهاي سنتي آغاز به كار كرده است. اين دانشنامه قرار است به صورت وبگاه و لوح فشرده منتشر شود.»
در ادامه اين نشست سيد عبدالمجيد شريف زاده، رئيس دانشنامه هنرهاي سنتي ايران و عضو گروه هنرهاي سنتي فرهنگستان هنر گفت: «قدمت هنرهاي سنتي در كشور ما به قدمت تاريخ حضور انسان در در فلات ايران، يعني چيزي بيش از ده هزار سال پيش باز ميگردد.

در طول اين زمان هنرمندان آثار بسياري خلق كردهاند و فنون آن را سينه به سينه آموزش دادهاند. امروز ما سلسلهاي از هنرهاي سنتي داريم كه با فرهنگ و هنرمان آميخته شده است و شناسنامه ما در دنياست. ايران پيش از اينكه به عنوان سرزميني نفت خيز در دنيا مشهور باشد، به عنوان كشور فرشهاي بهشتي شناخته شده بود.»
رئيس دانشنامه هنرهاي سنتي ايران با اشاره به اينكه در دوره معاصر به دليل شرايطي كه بر هنرهاي سنتي تحميل شده، بسياري از آنها به دست فراموشي سپرده شدهاند گفت: «با پژوهش و تحقيق درباره هنرهاي سنتي و يافتن شباهتها، تفاوتها و اشتراكات هر يك از اين هنرها با يكديگر، اين هنرها را شناسايي، معرفي و احيا خواهيم كرد. اين دانشنامه بايد فصل الخطاب هنرهاي سنتي باشد.»
عبدالمجيد شريف زاده در ادامه گفت: «با اعلام موجوديت اين دانشنامه، به سوي همه استادان و هنرمندان هنرهاي سنتي براي تعامل و همكاري دست دراز ميكنيم.»
سپس محمدمهدي هراتي، عضو شوراي عالي دانشنامه، گفت: «بدون هيچ گونه اغراقي اعلام ميكنم تصميم فرهنگستان هنر در مورد اجرايي شدن اين دانشنامه، مهمترين كاري است كه در جهت ارتقاي هنرهاي ملي ايران صورت ميگيرد.»
او با اشاره به اينكه هجوم فرهنگي و اقتصادي از راه هنر وارد ميشود گفت: «ما مباني عملي و علمي كه سينه به سينه منتقل شده است را مكتوب خواهيم كرد.
هنرهاي ملي ايران كه با عطر اسلام و موازين و مباني اسلام عجين شده است، چه در گذشته و چه پيش از اسلام و چه بعد از اسلام حرف اول را ميزند.»
محمدمهدي هراتي افزود:« امروزه با وجود جعل و تزويري كه اتفاق افتاده، هنرهاي ملي ايران بيش از 50 رشته است؛ بنابراين وقتي صحبت از هفت هنر ميكنيم ،چه ظلمي به هويت هنرهاي خودمان كردهايم.»
دانشنامه هنرهاي سنتي ايران كه از يك سال پيش تأسيس شده، در چهارده گروه تخصصي نگارگري و كتاب آرايي، خوشنويسي، فرش، معماري سنتي و هنرهاي وابسته، نمايشهاي سنتي و آييني، موسيقي، نساجي، سفال، آبگينه، هنرهاي مرتبط با چوب، هنرهاي مرتبط با فلز، مباني نظري و حكمي هنرهاي سنتي، حجاري، و پوشاك سنتي و هنرهاي وابسته به آن، آغاز به كار كرده است.
عبدالمجيد شريف زاده، غلامحسين اميرخاني، سوسن بياني، علي بياني، احمد دانشگر، حبيب درخشاني، محمد رجبي، محمدعلي رجبي، محسن محسني، مهرانگيز مظاهري، محمدمهدي هراتي و حسين ياوري اعضاي شوراي عالي علمي-پژوهشي اين دانشنامه هستند.
اين نشست با برگزاري پرسش و پاسخ ميان مسئولان نشست و خبرنگاران پايان يافت.