اخبار > پيشرفت هنرهاي سنتي در گرو پژوهش‌هاي دانشگاهي است


کوروش قانونی هنرمند قلمزن:
پيشرفت هنرهاي سنتي در گرو پژوهش‌هاي دانشگاهي است

 

كوروش قانوني هنرمند قلم‌زني معتقد است تا كنون هيچ كتابي براي آموزش هنر قلم‌زني نگاشته نشده است و پيشرفت اين هنر در گرو پژوهش‌هاي آكادمي و دانشگاهي است.

الهام طالبي- از میان غرفه ها نمایشگاه رواق هنر هنرهای ایرانی در جزیره کیش صدای چکش قلمزنی به گوش می رسد؛ صدایی که برای هر ایرانی یادآور گذر از بازار مسگرها است. کوروش قانونی هنرمند قلمزن و مدرس دانشگاه هنر اسلامی تبریز از هنرمندانی است که با فرهنگستان هنر سال‌ها آشنایی داشته و برای همایش های متعدد، تندیس های ویژه ای ساخته است .

به سبب حضورش در این نمایشگاه با او به گفتگو نشسته ایم.



- شما در قلمزنی از چه سبک هایی بهره می برید ؟

كوشش مي‌كنم تا از همه سبک های قلمزنی بهره ببرم و در این خصوص هم بسیار پژوهش کردم. رشته اصلی‌ام  مینیاتور بوده وهمین امر موجب شده تا توانایی در اجرای سبک های مختلف قلمزنی را داشته باشم . ولی یکی از تکنیک‌هایی که خودجوش فراگرفتم، طلاکوبی و نقره کوبی روی اسلحه تجاری و فولاد براساس سبک سلجوقی است.



اهمیت پژوهش در هنر قلمزنی چگونه است ؟

اگر يادگيري بر اساس پژوهش صورت گيرد مسلما دستاوردهاي خوبي را در پي خواهد داشت. عميق نگاه كردن ، درست دريافتن و صحيح عمل كردن از اصول بنياديني است كه هر هنرمندي بايد رعايت كند. بر اين اساس ياد گرفتم كه چگونه بياموزم و اين امر جزئي از خصائصم شده به عنوان نمونه يكي از موردهايي كه بر روي آن پژوهش هايي انجام دادم استفاده از قلم‌هاي قلم زني در دوره‌هاي مختلف تاريخي بوده است و آشنايي با سبك هاي تاريخي هر عصر و زمان ، اين امر كمك كرد كه با بيش از 80 درصد از سبك هاي متداول هنر قلم زني آشنا شوم و از آن براي ساخت تنديس‌هاي «سلطان محمد» ، «صفي‌الدين ارموي»، « پيشكسوتان هنرهاي سنتي » و ... بهره ببرم.


- در میان آثار شما تصاویر ماهی و آهو بیشتر از هر موتیف دیگری به چشم میخورد؛ استفاده از این موتیف برای شما معنای خاصی دارد ؟



علاقه‌ام به اين حيوانات بسيار زياد است زيرا آن‌ها يادآور خاطرات كودكي‌ام در شهر زيباي اصفهان هستند و آن‌ها را براي فضاي كاري‌ام در قلمزني انتخاب و در آثارم به كار مي‌برم. به اعتقاد من خلوت هنرمندان با فضا سازي ايجاد مي‌شود به اين مفهوم كه هنرمندان با ايجاد فضاهاي ذهني به عينيت و شهود مي‌رسند و هر كسي كه قدرت شهودي بالاتري داشته باشد اثر قوي‌تر و پرمايه تري خلق خواهد كرد و هر آنچه که در این فضا به او الهام می‌شود قسمتی از وجود هنرمند می‌شود .از آنجایی كه هنر رابط دهنده انسان با خداوند است و هنر حقیقی به یک خط افق مي‌رسد که آن روشنایی است و وقتی درست هم تعلیم پیدا کند جدا نشدنی می شود برای همین است که شما وقتی با نقاشی ارتباط پيدا مي‌كنيد مي‌توانيد با ادبیات هم ارتباط داشته باشيد و همان ارتباط با یک عکس خوب هم بر قرار می شود.


-وضعیت نشر هنر قلم زنی در ایران چگونه ارزیابی می کنید؟

تمام استادان قلم زنی در ایران تجربی هستند و بعضا حتی سواد خواندن و نوشتن را هم ندارند و چون قلم زنی جز کارهای سخت قلمداد می شود این سختی موجب می شود که انتشار پیدا نکند و تاکنون هیچ کتابتی در این باره انجام نشده است و حتی برای خود من که مدرّس دانشگاه هستم نوشتن سخت است منابع مطالعاتی این رشته بسیار ضعیف است . اول امری که در مطالعات رشته قلمزنی بایستی توجه کرد بررسی ریشه های قلمزنی در ایران و سیر تکامل این هنر است زيرا تا كنون هيچ كتابي براي آموزش هنر قلم‌زني نگاشته نشده است و پيشرفت اين هنر در گرو پژوهش‌هاي آكادمي و دانشگاهي است.



-خلاهای موجود در هنر قلمزنی در ایران چیست؟

متاسفانه در کشوری که بیش از 7 هزار سال سابقه هنر فلز دارد هیچ انجمنی برای قلمزنی ایجاد نشده است و ما هنوز در ایران دوسالانه فلز را نداریم در حالی که در هر شهر ایران به واسطه معادن نقره ، طلا، مس و قلع یک فلز کار دارد و لیکن به علت عدم حمایت از این هنر جوانان اشتیاقی برای یادگیری این هنر ندارند در حالی که می بایست مواد خام را مستقیما و بدون واسطه توسط انجمن یا کانون قلمزنی به دست هنرمند برسانند و موجب شود تا اثر گران تولید نشود و آمار فروش هنرمندان بالا رود و همین امر موجب حمایت از هنرمندان قلمزن ایران خواهد شد.



-ارتباط هنرمند و مردم چه تاثیراتی بر رشد فکری جامعه خواهد داشت؟

کار هنرمند باید در دست مردم باشد. هنرمند با هنرش آرامش خود را به مردم انتقال می‌دهد برای همین است که طراز روانشناسی یک جامعه با هنرمندانش سنجیده می شود . برای بدست آوردن فضای بسیار خوب هنری و روانی یک كشور این هنرمندان هستند که نقش اساسی را ایفا می‌کنند . هنرمندان میتوانند جامعه را به آرامش سوق دهند.



-فرهنگستان هنر چه نقشی در تکامل هنر قلمزنی میتواند داشته باشد؟

فرهنگستان هنر به خاطر اینکه هم فضای مناسب را در اختیار دارد و هم و کارشناسان هنری خوبی دارند اولین بینال فلز را فرهنگستان هنر باید برگزار کند . مهم این است که بی طرفانه پیش برود تا قلمزنی بتواند در جامعه علاقمندان خاص خودش را پیدا کند .

 
 
 

زمان انتشار: دوشنبه ٦ شهريور ١٣٩١ - ١٦:١٧ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج