آیین نکوداشت دکتر امیراشرف آریانپور، با حضور هنرمندان و فرهیختگان به همت معاونت پژوهشی فرهنگستان هنر برگزارشد.
به گزارش روابط عمومی فرهنگستان هنر، آیین نکوداشت دکتر امیراشرف آریانپور، از بزرگان عرصه موسیقی کشور 8 اسفندماه 397، در سالن همایشهای فرهنگستان هنر، با اجرای مرتضی محمدعلی برگزار شد.
در این مراسم استادان عبدالمجید کیانی، لوریس چکناواریان، محمد سریر، حمیده جعفری و مرتضی مشایخی درباره فعالیتهای هنری و موسیقایی امیراشرف آریانپور سخن گفتند.
نخستین سخنران این برنامه عبدالمجید کیانی، عضو پیوسته و رئیس گروه موسیقی فرهنگستان هنر بود که تجلیل از بزرگان موسیقی کشور را از جمله برنامههای گروه موسیقی این فرهنگستان و در پی اجرای وظایف اساسنامهای آن برشمرد. وی سپس به آشناییاش با نام آریانپور اشاره کرد و اظهار داشت: «آشنایی من با نام آریانپورها به پنجاه سال پیش بر میگردد که استاد امیرحسین آریانپور دروسی چون تاریخ تمدن و جامعهشناسی هنر را در دانشکده هنرهای زیبا تدریس میکردند. ایشان همیشه از برادرشان، استاد امیراشرف آریانپور، نام میبردند و تعبیر شاعرانهای نسبت به موسیقی کلاسیک و موسیقی سنتی داشتند. امیرحسین آریانپور موسیقی سنتی را به نور شمع تشبیه میکردند و امروزه وقتی به طور دقیق به حوزه موسیقی کشور نگاه میکنیم، میبینیم که از این نور شمع نتوانستهایم به صورت صحیح حفاظت کنیم.»
استاد کیانی با طرح این مسئله که امروزه اکثر قطعات موسیقیای که اجرا میشوند، در جایگاه هنر ناب و اصیل قرار نمیگیرند و به نوعی ما سطحی شدهایم و حاضر نیستیم موسیقیهای هنرمندانه را گوش کنیم، توجه حضار را به برخی از آسیبهای حوزه موسیقی کشور فراخواند.
پس از رئیس گروه موسیقی فرهنگستان هنر، استاد لوریس چکناواریان، آهنگساز و رهبر ارکستر به جایگاه سخنرانان رفت و با ذکر اینکه، سابقه رفاقت شصت ساله با آریانپور دارد، ایشان را موسیقیدان و پژوهشگر برجستهای دانست که در راه توسعه موسیقی کلاسیک و اپرا زحمات بسیاری کشیده و همچنین مقالات متعددی در حوزة موسیقی نگاشته و در این زمینه ترجمههای زیادی از زبان آلمانی داشته.
چکناواریان، در ادامة سخنان خود به موسیقی کلاسیک اشاره و خاطر نشان کرد: «موسیقی کلاسیک، منحصر به موسیقی غربی نیست؛ بلکه همه کشورها سه نوع موسیقی محلی، سنتی و کلاسیک دارند. اما وسعت موسیقی کلاسیک به حدی است که برای آموزش این موسیقی باید هزار سال زحمت کشید.»
وی در پایان سخنان خود تصریح کرد: «امیدوارم در کشور ما، که اینقدر علاقه به موسیقی وجود دارد، استادان خوبی برای آموزش انتخاب شوند که بتوانند جوانان را به درستی هدایت کنند.»
دکتر محمد سریر، سومین سخنران مراسم نکوداشت امیراشرف آریانپور بود. او با اشاره به جدیت آریانپور در راه تدریس و وقتشناسی و نظم فوقالعاده ایشان در حاضرشدن بر سر کلاسهای دانشگاه، یکی از شاخصهای فعالیت آموزشی آریانپور را در بهرهگرفتن از منابع تصویری در کلاسهای درس دانست. سریر در این زمینه توضیح داد: «امیراشرف آریانپور، همیشه فیلمهای متعددی را برای دانشجویان به کلاسهایش میبرد و آنها را نمایش میداد تا به آنها نشان بدهد که در دنیا در رشته موسیقی چه میگذرد و فعالیتها به چه صورت است.»
دکتر سریر یکی دیگر از ویژگیهای تدریس آریانپور را برگزاری نشستهای آموزشی برای دانشجویان قلمداد کرد و نقطه عطف فعالیت آموزشی او را در روش برخورد با بانوان دانشجویی که به رشته موسیقی علاقه نشان میدادند، بیان کرد.
این آهنگساز و استاد دانشگاه افزود: «استاد آریانپور، قدمهای بزرگی در عرصه هنر، به طور خاص در حوزه موسیقی، برداشتهاند و در حیطه آموزش نیز، در نشاندادن چشماندازهای عرصه هنر، بسیار تاثیرگذار بودهاند.»
پس از دکتر محمد سریر، حمیده جعفری، از شاگردان قدیمی استاد آریانپور و مدرس دانشگاه، پشت تریبون قرار گرفت و اینگونه سخناناش را آغاز کرد: «امروز احساس غرور میکنم که در مجلسی سخن میگویم که نام خانواده فرهیخته آریانپور در میان است.»
جعفری بیان داشت: «اجداد این خانواده از مبارزان و تاریخسازان ایرانزمین بودند. در خانواده ایشان، پدر از بازنشستگان شرکت ملی نفت و برادر، امیرحسین آریانپور، نویسنده فرهنگ انگلیسی و فارسی را به یاد داریم. مادر بزرگوار استاد آریانپور نیز از حافظان قرآن بودهاند.»
مدرس دانشگاه هنر و معماری ادامه داد: «سالهاست که پلههای فرسوده دانشکدهها، قدمهای مردی را به انتظار مینشینند که خمیازههای کسالتآور را از رویشان میروبد. مردی که سقف آفتابیاش را از کسی دریغ نمیکند و سایه تنهاییاش را پشت هاله لبخند همیشگیاش پنهان میکند.»
دکتر حمیده جعفری، سخنانش را خطاب به استاد خود با اشاره به عبارت همیشگی استاد آریانپور که در سلام و علیکهای روزانه، به شاگردان و دوستانشان هدیه میدهند، به پایان برد و سالن همایشهای فرهنگستان هنر را در عواطف هنرمندانهاش غرق کرد: «ستایش بر دستان شما... بوسه بر دستان شما...که آسمانپرور است و بوی نجابت و شکوفههای بیداری میدهد. فرزانه فرهیخته! سلام، عیدتان مبارک.»
پنجمین سخنران این مراسم نکوداشت، مرتضی مشایخی، پزشک متخصص اطفال و استاد دانشگاه و از اقوام امیراشرف آریانپور بود. او به پاس تشکر از فعالیتهای آریانپور شعری سروده بود که برای حضار قرائت کرد: «ای امیراشرف ای امید وطن/ همه جا از کمال توست سخن/ در جهان علوم، دانایی/ در طریق هنر توانایی/ دُرفشان در سخن، چون بحری/ زین سبب شهره اندرین شهری/گشتی استاد چون به دانشگاه/ گشت خلقی ز فضل تو آگاه/ هر جوانی که هست اهل هنر/ مینهد بر آستان تو سر/ شبنشینی همیشه تا به سحر/ تا که تدوین کنی کتاب هنر/ کردهای در زمان بیماری/ در ره عشق خود فداکاری/ طلبم از خدای خود ز نیاز/ شادی بیحساب و عمر دراز.»
در پایان مراسم استاد امیراشرف آریانپور به جایگاه سخنرانان سالن همایشهای فرهنگستان هنر رفت و به سخنرانی پرداخت. استاد آریانپور با چشمان اشکآلود و فروتنی تمام از حاضران در این مراسم تشکر و عنوان داشت: «من عاشق موسیقی هستم و عاشق موسیقی خواهم بود و با آن زندگی میکنم. خیلیها خواستند این علاقه را از من بگیرند، اما موسیقی در قلبم جای دارد. موسیقی را دوست داشته باشید، چون موسیقی، غذای روح آدمی است. ما به خاطر موسیقی و حرکاتش زندگی نمیکنیم؛ بلکه آن را میشناسیم و به آن علاقهداریم.»
وی در ادامه به حاضران در نشست اشاره و یادآور شد: «خوشبختانه در این مجلس کسانی را میشناسم و میبینم که از علاقهمندان موسیقی هستند و حتی میدانم که کنسرتهای متعددی به زودی برگزار میکنند. من بیش از ششصد نوار موسیقی دارم و به واسطه آنها از تنهایی در میآیم.»
استاد آریانپور در پایان سخنان خود به پیشرفت موسیقی کشور اشاره و به آسیبهای موسیقی به صورت مختصر پرداخت و اظهار داشت: «موسیقی در کشور ما پیشرفت بسیاری داشته که نمیشود انکار کرد. ما امروزه موسیقیدانهای جوانی که آهنگسازی میکنند، زیاد داریم، که این مسئله به خودی خود خیلی خوب است، اما تعداد زیاد این موسیقیدانها، مانند ارتشی است که فقط سپهبد داشته باشد. در صورتی که ما باید سرباز وظیفه هم داشته باشیم و برای پیشرفت در این حوزه باید به این نکته هم توجه کنیم.»
در پایان این مراسم لوح تقدیر و هدایایی از سوی فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران، معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به این استاد فرهیخته اهداء شد.
گفتنی است در این مراسم علیرضا اسماعیلی، سرپرست فرهنگستان هنر، جمعی از مدیران این فرهنگستان با همراهی استادانی در این عرصه چون: وارطان ساهاکیان، محمدسعید شریفیان، نسرین ناصحی، صادق چراغی نظر، احمد صدری، پویا آریانپور و دانشجویان استاد آریانپور حضور داشتند.
فرهنگستان هنر به مناسبت نکوداشت این استاد بزرگ ویژهنامهای با یادداشتهایی از استادان و هنرمندان حوزة موسیقی از جمله فرهاد فخرالدینی، لوریس چکناواریان، کیوان ساکت، نسرین ناصحی، میلاد کیایی، مهدی ستایشگر، کامران همتپور و مقالهای از استاد امیر اشرف آریانپور منتشر و در نشست توزیع کرد. همچنین فیلم کوتاهی به کارگردانی هیربد حسینی و تهیه کنندگی فرهنگستان هنر در این مراسم پخش شد که به زودی در پورتال فرهنگستان هنر منتشر خواهد شد.
|