هفته فرهنگي ايران و هند در تهران
|
 هفته فرهنگي ايران و هند تا سه شنبه 23 خرداد با اجراي برنامههاي متنوع ادامه دارد.
به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، آيين گشايش هفته فرهنگي ايران و هند، عصر پنجشنبه هجدهم خرداد ماه با حضور منوچهر متکي، دي.پي.سريواستوا سفير هند در ايران، سفير سوريه، محمد سرير نائب رئيس شوراي عالي خانه هنرمندان، مجيد سرسنگي مديرعامل خانه هنرمندان و جمعي از هنرمندان، پژوهشگران، دانشجويان و علاقهمندان به اين دو فرهنگ غني شرقي در تالار استاد شهناز خانه هنرمندان ايران برگزار شد.
منوچهر متکي در اين مراسم با ابراز خوشحالي از برگزاري چنين مراسمي در خانه هنرمندان اظهار داشت: «هند شناسي از موضوعاتي است که از ديرباز توجه پژوهشگران فرهنگي و شرق شناسان را به جستجوي اين منطقه پر رمز و راز معطوف کرده است. هند شناسي همانند ايران شناسي براي شرق شناسان جهان به خصوص در غرب انگيزههاي بالايي ايجاد کرده است و گيرايي فرهنگ اين دو کشور به حدي است که شرق شناسان را وادار به يادگيري دو زبان سانسکريت و فارسي کرده است. فراواني کتاب هاي منتشر شده در رابطه با اين دو کشور نشانه اي از گيرايي و رمز ماندگاري فرهنگ ايران و هند دارد.»
متکي درباره ارزش و ريشه زبان فارسي در هند توضيح داد: «فارسي نه تنها در دورهاي از تاريخ زبان رسمي دربار و حکمرانان هند بوده بلکه زبان خلوتگاه هنرمندان و خانههاي هند نيز به شمار ميآيد. زبان فارسي هر جا رفت جذبه ايجاد کرد و بذر انسانيت، مردم دوستي و حکمت را کاشت. جذبه و عمق زبان فارسي ريشه در فرهنگ ايران قبل از اسلام و فرهنگ اسلامي دارد. اين نشان از تعامل فرهنگي غني، با فرهنگ غنيتر ديگري است که اين اقيانوس ادب و هنر را کشور ايران اسلامي به وجود ميآورد.»
وي همچنين به ظرفيت هاي عظيم ايران و هند در ايجاد نهضت هم گرايي آسيايي اشاره کرد و گفت: «هند کشوري است که توانسته در اوج تنوع فرهنگي و ديني، وحدت خود را حفظ کند و براي احترام به عقايد و فرهنگ يکديگر، ميتواند الگوي بزرگي براي تمامي کشورهاي جهان باشد. ما بايستي بين گذشته، حال و آينده پل بزنيم و بدون شک ماندگارترين پل حوزه ي فرهنگ است که زير ساخت نرم افزارانه يک روابط پايدار در تمام عرصهها خواهد بود. در صورت ايجاد اين پل و بازسازي اتصالات آن است که ما ميتوانيم در سايه فرهنگ غني و صلح آميز خود، به تعاملاتي مثبت و سازنده در حوزه هاي ديپلماسي، صنعت، اقتصاد، فنآوري و مواردي از اين دست برسيم.»
منوچهر متکي در پايان از دي.پي.سريواستوا سفير فعال و پر تلاش هند در ايران، مجيد سرسنگي مدير عامل خانه هنرمندان ايران و شوراي عالي خانه هنرمندان براي راه اندازي هفته فرهنگي ايران و هند و هفته هايي نظير آن، تشکر نمود.
در اين مراسم که با قرائت کلام الله قرآن و روشن کردن چراغ آئيني هند آغاز شد ابتدا «محمد سرير» نائب رئيس شوراي عالي خانه هنرمندان ضمن تقدير و تشکر از مهمانان و هنرمندان حاضر در جلسه، هفته فرهنگي ايران و هند و مراسمي از اين دست را نشانه فرهنگ بالاي هر ملتي دانست و رابطه نزديک فرهنگي بين ايران و هند را دليل علاقه زياد اين مردم نسبت به هم دانست.
سرسنگي مشاور شهردار تهران و مديرعامل خانه هنرمندان سخنران ديگر اين نشست بود. وي بهترين ابزار ارتباطات فرهنگي را هنر شمرد و تصريح كرد: «بشريت معاصر بيش از هر زمان ديگري نياز به گفتمان فرهنگي دارد و هنر بهترين ابزار براي اين تبادل فرهنگي است. اين تبادل تجارب بين هنرمندان كشورهاي مختلف ميتواند گامي بلند براي تثبيت صلح جهاني و کنار گذاشتن خشونت در جهان باشد و ما خوشحاليم که به سهم خود با اجراي هفتههاي فرهنگي ژاپن، اتريش و... در اين راستا گام برميداريم.»
وي با اشاره به نقش زبان فارسي در زندگي روزمره مردم هند گفت: «حدود هفت قرن فارسي زبان دربار و دادگاه هند بود و حال پس از گذشت قرن ها مي بينيم که امپراطوري ها ازبين رفتند و حتي مرزها تغيير کردند اما زبان ها باقي ميمانند.»
سپس«دي.پي.سريواستوا» سفير هند در ايران نيز در اين نشست به ايراد سخنراني پرداخت و اظهار داشت: «افتخار ميکنيم که اين هفته فرهنگي در ايران گشايش يافته و بدون شک اين امر بدون کمک و همکاري مدير عامل خانه هنرمندان ايران و شوراي عالي اين خانه امکان نداشت.»
وي با اشاره به تاثير متقابل فرهنگ ايران و هند افزود: «فرهنگ ايران هميشه براي من آرامشي به وجود آورده که دليل آن چيزي جز اشتراکات فرهنگي بين ايران و هند نيست. زبان فارسي در برههاي از تاريخ، زبان رسمي مردم هند بوده و هنوز هم ريشههاي اين زبان در کوچه بازارهاي هند شنيده ميشود. اين اشتراکات به بخشي از زبان امروزي ما تبديل شده و به موسيقي، معماري و ديگر هنرهاي ما نيز رسوخ کرده است.»
بعد از پايان مراسم افتتاحيه با گشايش نگارخانههاي خانه هنرمندان ايران توسط مهمانان اين مراسم هفته فرهنگي ايران و هند رسما کار خود را آغاز کرد.
بر اساس اين گزارش روز شنبه بيستم خرداد ماه از ساعت ۱۴ تا ۲۱ در نگارخانه هاي خانه هنرمندان ايران نمايشگاه هاي عکس، نقاشي، گردشگري و صنايع دستي پذيراي علاقمندان به هنر ايران و هند است. همچنين از ساعت ۱۴ در تالار استاد اميرخاني، نشست پژوهشي معماري دو مقاله «اشتراکات معماري هند و ايران» و «حکمت معماري هند» ارائه خواهد شد.
فيلم مستند «داستاني از گيتان جالي» با سخنراني يوسف نظيفي و اجراي موسيقي استاد راجش پرسونا از ديگر برنامههاي اين هفته است.
هفته فرهنگي ايران و هند با انجام برنامه هايي متنوع از قبيل نمايشگاه هاي نقاشي، عکس، گردشگري، صنايع دستي، همچنين برگزاري نشستهاي علمي پژوهشي در زمينه ادبيات، ادبيات نمايشي، معماري، هنرهاي تجسمي و فرهنگ شناسي هندتا سه شنبه 23 خرداد در خانه هنرمندان ادامه دارد.
|
|
زمان انتشار: شنبه ٢٠ خرداد ١٣٩١ - ١٣:١٥ |
نسخه چاپي