كتاب جلد سازي ايرانيان از سلجوقيان تا قاجار منتشر شد.
به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، كتاب «جلد سازي ايرانيان از سلجوقيان تا قاجار» تاليف مصطفي رستمي (عضو هيئت علمي دانشگاه مازندران) توسط موسسه متن وابسته به فرهنگستان هنر منتشر شد.
تجليد، گردآوردن و به هم پيوند دادن برگهاي پراكنده يك دفتر يا كتاب در ميان پوستهاي محكم و بادوام است كه «جلد» ناميده مي شود. تجليد نزد ايرانيان به مثابه يك هنر يعني كار خوب در حد كمال مطرح بود و جلد ميبايست چنان باشد كه علاوه بر حفظ و نگاهباني برگها و مطالب كتاب انسانها و مخاطبان كتاب را به سوي آن و براي خواندنش فرا بخواند و در آنها كشش و رغبتي براي ورق زدن و تمركز ايجاد كند.
در حوزه فرهنگ و و تمدن ايران زمين، هر هنرمند جلد ساز براي جلدهاي خود شيوه ها و شگردهاي خاص خود را داشته و براي هر كتاب آذين و زيورآرايي ويژه اي را به كار برده است.زيور جلد قرآن ها با زيور ديوانهاي شعرا يا متون تارخي و علمي متفاوت بوده است. ارزش محتواي كتاب گاهي هنرمند جلد ساز را بر آن داشته است كه از مصالحي قيمتي براي زيورآرايي جلد بهره گيرد و از طلا، عاج و سنگهاي ارزشمند به صورت ترصيع استفاده كند. اين شيوه در سده هاي ميانه توسط ايرانيان به اروپا راه يافت و در مكتب رنس در فرانسه به فرانسويان و آلمانيها آموزش داده شد.
اوج هنر جلدسازي ايران دوران تيموريان و صفويه است و رونق اين هنر موجب گرديدي كه دیر آن شاخهها و اولي مختلف ايجاد و تدوين شد و اصطلاح « تجليد» به كتاب سازي و كتابآرايي تغيير كرد و تجليد صرف را نيز «صحافي» گفتند.
كتاب سازي يا كتاب آرايي خود نيز فنوني متفاوت را در بر ميگيرد كه از كاغذ سازي يا فراهم سازي آن تا سخت مركب و برش قلم و نيز خوش نويسي و كتابت تذهيب و حتي نشعير و در مورد كتابهاي غير مذهبي تصوير گري كتاب براي ايجاد كشش و رغبتي بيشتر به خواندن آن و غيره را در بر ميگرد.
اين كتاب ضمن بررسي اجمالي جايگاه و تحولات هنر جلد سازي در تمدن ايران تغييرات و تحولات هنر جلد سازي در تمدن ايران تغييرات و تحولات خاص هنر تجليد را در دوره هاي مختلف تاريخي جستوجو و گونه هاي مختلف جلدهاي ايراني را از سه منظر ابزار و مواد و مصالح فن ساخت و طرح و نقش دسته بندي و شناسايي كند.
«تجليد و جايگاه آن در تمدن ايران»، «فن شناسي و تحولات ساختاري مواد و مصالح تجليد در تمدن ايران»، «نقشها و طرح هاي تجليد در تمدن ايران»، «گونه شناسي تجليد در تمدن ايران» و « تاثير جلدسازي ايرانيان بر تجليد ديگر سرزمينها» از فصلهاي كتاب حاضر هستند . كتاب جلد سازي ايرانيان از سلجوقيان تا قاجار كتاب از سوي موسسه متن فرهنگستان هنر در206 صفحه و بصورت مصور عرضه شده است.
علاقه مندان ميتوانند این كتاب را از فروشگاه مركزي موسسه متن واقع در خيابان ولي عصر(عج)، نرسيده به چهارراه طالقاني، شماره1550 تهيهكنند و يا با شماره هاي 66490990 و 66468692 تماس بگيرند.