مراسم گراميداشت عالم رباني و عارف بالله مرحوم آيتاللهالعظمي بهجت(ره) با عنوان «بهجت عرفا، وارث انبياء»، عصر دوشنبه با حضور جمعي از شاگردان و علاقهمندان ايشان در تالار وزارت كشور برگزار شد.

به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، مراسم سومين سالگرد ارتحال حضرت آيت الله العظمي محمد تقي بهجت دوشنبه 25 ارديبهشت با حضورخانواده ايشان، محمد علي معلم دامغاني رييس فرهنگستان هنر، مهدي چمران رئيس شوراي شهر تهران و امير خوراکيان معاون سازمان فرهنگي هنري شهر تهران، حجت الاسلام ابوترابيان و جمعي از طلاب و استادان حوزه علميه و مقامات کشوري در تالار وزارت کشور برگزار شد.
علي معلم دامغاني رئيس فرهنگستان هنر، در اين مراسم طي سخناني به تشريح جايگاه معنوي اين عالم رباني و ارتباط ايشان با عالم معنا پرداخت و اظهاراتش را با قرائت شعري به پايان برد. وي تاكيد كرد: ايشان در نوجواني راه را پيدا کردند و به مردم هم نشان دادند که راه، خواندن نماز اول وقت و ترک معصيت است. اين مطلب نميتواند از کسي گفته شود مگر آنكه جزو اولياي الهي باشد.
وي در اين مراسم با خواندن اين قطعه خوش آن کارواني که شب راه طي کرد/ دم صبح اول به منزل نشيند گفت: يک وقت صحبت از آدمهاي معمولي است و زماني ديگر صحبت از عالم برجستهاي است که فيوضات الهي از نوجواني شامل حال ايشان شده است. من از عنايات و توجه الهي به ايشان حسرت ميخورم.

در ادامه اين مراسم علي معلم دامغاني يکي از سرودههايش را قرائت کرد.
حجت الاسلام علي بهجت پسر بزرگ آيت الله بهجت هم در اين مراسم گفت: تمام کارهاي خلقت هدفي دارد و هدف آن خود انسان است. انسان مراحل بسياري از جمادي تا موجودات ميکروسکوپي و نباتي و نطفه و بعد مراحل رشد جنين را طي کرد ولي همه اين عوالم پيش عالم انسان چيز کوچکي است. زيرا هنوز به شگفتيها و ابعاد وجودي انسان نتوانستهايم معرفت حاصل کنيم. بايد راه را پيدا کرد البته ابليس با تلبيساتش انسانها را گمراه ميکند.
وي افزود: انسان يک بي نهايت است و در يک بي نهايت بايد با خدا زندگي کند درحاليکه عمر همه موجودات تمام شدني است. چطور انسانها براي سعادت دنيايي خويش تلاش و زحمات فراواني ميکشند، به فکر زندگي ابدي خود نيستند.
وي گفت: براي پدر ميخواستيم يک آپارتمان كوچك جداگانه در طبقه دوم ساختمان که ايشان آنجا به سر ميبرد، بسازيم ولي ايشان قبول نکردند و گفتند خدا بشر را براي راحتي نيافريده است.
بهجت تصريح کرد: هيچگاه خود را مالک چيزي نميدانست و نميگفت خانه من، علم من و... ما درجه دکترا ميگيريم براي اينکه پايگاه اجتماعي و يا مقاممان بالا رود و مدام به فکر ارزشهاي دنيايي هستيم ولي ايشان علم ،عمل و تزکيه هرسه را باهم داشت. هرچند که ايشان توصيه ميکرد زندگي دنيويتان را بکنيد اما هدفتان مع الله باشد.
وي اذعان کرد: ايشان عشقش نماز بود و ميگفت اگر سلاطين لذت نماز خواندن را ميچشيدند هرگز نماز را ترک نميکردند خدا عزيزتر از نماز چيزي نيافريده است. ايشان هرگز به استادان خود اشکال نگرفت هرچند که تمام اشکالات شاگردانش را حتي بدون اينکه آنها بيان کنند پاسخ ميداد. وقتش را تلف نميکرد گاه در يک دقيقه به چندين کار مشغول ميشد. با اينکه ميوهها و غذاهاي لذيذي براي ايشان تدارک ميديديم اما ايشان ميگفتند نميخورم ميل ندارم و به خوردن غذاي کم بسنده ميکرد.
در اين مراسم حجت الاسلام والمسلمينمنفرد از اساتيد حوزه علميه هم از مقامات معنوي و مراتب سير و سلوک آيت الله بهجت سخن گفت.
وي گفت: آيت الله بهجت تمام رساله استادش حاج شيخ محمد اصفهاني را با مداد حاشيه زده بود و توصيه به عمل کردن به آن رساله ميکردند. ايشان خودشان را شناخته بودند و از عالم طبيعت گذشته و به مراتب قلبيه و روح بالاتر رسيده بودند.
وي افزود: ايشان دائم الحضور و دائم الذکر بود و لحظهاي از ياد خدا غافل نميشد و منور به نور الهي بود. ايشان افکار همه را ميديد و به تصرف در آينده و تصرف در نفوس و مقامات عاليه عرفاني رسيده بود. به برکت ذکر خداوند به اين مقامات دست يافته بود و بايد گفت به معناي تمام کلمه به حقيقت دين رسيده بود.
امير خوراكيان، رئيس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران، در ابتداي اين مراسم طي سخناني اظهار كرد: مأموريت اين سازمان در ارتباط با مسائل فرهنگي شهر تهران در دستهبنديهاي مشخصي دنبال ميشود كه بخشي از آن در ارتباط با سبك زندگي، بخشي در ارتباط با اخلاق شهروندي و بخش ديگري در ارتباط با هويت شهر تهران به عنوان پايتخت حكومت اسلامي و شيعي است.
وي افزود: بخش مهمي از اين هويت به بزرگداشت بزرگان و انديشمنداني اختصاص دارد كه سهم زيادي در شكلگيري اين هويت و انتقال آن به نسلها و هويت ايراني ـ اسلامي داشتهاند. سازمان فرهنگي و هنري شهرداري تهران بزرگداشت آيتاللهالعظمي بهجت را برگزار كرديم تا از فرهنگ و معارف اهل بيت عصمت و طهارت(ع) بهرهمند شويم و تغذيه فكري خود را از سرچشمههايي بجوييم تا تعالي و رشد انسان به درجات بالا را نشان دهد.
در ادامه اين مراسم، حجت الاسلام و المسلمين محمد روحی، از شاگردان برجسته مرحوم آيتاللهالعظمی بهجت، به ارائه سخنانی درباره مقام والای علمی و عملی اين مرجع فقيد پرداخت و تصريح كرد: با توجه به روايات معصومين(ع) قطعاً اين مجلس رشك آسمانيان است؛ چرا كه بر مبنای روايات هنگامی كه در زمين از صالحان و پاكان ياد می شود، رحمت خداوند نازل میشود.
وی آيتاللهالعظمی بهجت را شخصيتی بیبديل، نادره دوران و سيد بن طاووس زمان دانست و گفت: سيد بن طاووس از علمای بزرگ تشيع است كه كسی نتوانسته بر ايشان ايراد بگيرد؛ ايشان پيوسته امام(عج) را ملاقات میكردهاند و آيتالله العظمی بهجت نيز چنين شخصی بود و ما حق داريم بگوييم كه با رفتن ايشان در واقع سيد بن طاووس دوران از دست ما رفته است.
اين استاد حوزه و دانشگاه آيتالله بهجت را شخصيتی شكور و سپاسگزار خواند و عنوان كرد: روزی ايشان به من گفت كه از زمان كودكی تا به حال تمام پزشكانی را كه بدانها مراجعه كردهام، نامشان را به ياد دارم و برايشان دعا میكنم. روحيهاش آن بود كه با تصرف معنوی خودیها را جلب میكرد و غيرخودیها را میپراند! چشم برزخی برای ايشان نه كرامت، بلكه تنزل بود؛ برزخ عالم بلافاصله پس از عالم ماده است و ايشان در عوالم توحيدی بالاتری سير می كرد.
وی تصريح كرد: راه رسيدن به اين مقامات والا از قول خود ايشان نماز اول وقت و ترك معصيت بود، البته به شرطی كه از سر شور و شوق و با توجه (و نه از روی عادت) و تنها برای خدا باشد. همچنانكه از شهيد مطهری نقل شده كه روزی به مرحوم حداد گفته بود كه در نماز به معانی كلمات توجه میكنم و ايشان وی را گفته بود كه: پس كی به خدا توجه میكنی؟!
حجتالاسلام روحی با اشاره به نقش و تأثير مرحوم آيتاللهالعظمی بهجت در مسائل سياسی عنوان كرد: توصيه به وحدت يكی از ويژگیهای آن مرحوم بود و ايشان همواره میگفت كه كاش در تنازعات سياسی و مسائل اختلافی علما يكجا جمع میشدند تا خدواند راه حل اختلاف را به دل يكی از آنان میانداخت و اگر يكبار به نتيجه نرسيدند، دوباره جمع میشدند، بدان اميد كه خداوند عنايت كند تا حل اختلاف شود.
در بخش ديگری از اين مراسم، حجتالاسلام و المسلمين منفرد، از ديگر شاگردان مرحوم آيتالله بهجت، ايشان را فريد عصر، حسنه دهر، آيت حق، ناسك، زاهد، عابد، عالم بالله و عامل بامرالله خواند و با اشاره به يكی از خطبههای نهجالبلاغه امام علی(ع) به تبيين بخشی از سيره علمی و عملی و مراحل سير و سلوك ايشان پرداخت.
وی اظهار كرد: از جمله ويژگیهای ايشان دائمالذكر و دائم الحضور بودن بود و به بركت همين ذكر بود كه ايشان از عالم مثال عبور كرده و به عالم عقل و روح آمده بود و صاحب سيطره و قدرت روح شده و احاطه بر خواطر، تصرف در آينده، طیالارض و ... داشت.
قرائت مجلسي قرآن كريم توسط كريم منصوري، قاري بينالمللي قرآن كريم، پخش نماهنگهايي از زندگاني آيتالله بهجت(ره) و نمايش گوشهاي از زندگي ايشان در بين برنامهها، مديحهسرايي توسط مداحان اهل بيت(ع)، برپايي نمايشگاه عكس در حاشيه همايش و ارائه محصولات فرهنگي به شركتكنندگان، از ديگر برنامههاي اين همايش بود.