مولود زندي نژاد- يكي از سختترين، زيباترين و كهنترين رشتههاي هنرهاي سنتي، هنر شيشهگري است. هنري كه بازي رنگها تنها با دميدن روح خالق و دستان هنرمند خوش ذوق ميتواند از مواد سخت و اسيدي آثاري چنان زيبا بيافريند كه شعلههايش را تنها آتش عشق شكل ميدهد. بلورهاي زيبايي كه در كورههايي با آن حرارت بسيار به طور اعجاب انگيزي چنين شكننده و در عين حال ظريف ساخته ميشود و گوياي خلاقيت و ذكاوت هنرمنداني را دارد كه چند هزار سال پيش با آن امكانات كم توانستند به اين صنعت راه پيدا كنند.
«محمد ضيايي» كه اول شهريور 1326 در شهرستان بروجرد متولد شده بود، هفتم تيرماه در كمال ناباوري چراغ وجودش خاموش شد و جامعه هنرمندان هنرهاي سنتي، شاگردان و هنردوستان را دردمند كرد.
استاد ميراثدار هنري كهن بود كه به دليل مرارتي كه هنرمند شيشهگر براي ساخت يك اثر متحمل ميشود، امروزه مورد بيمهري واقع شده و كمتر كسي حاضر است تا به اين هنر ورود يابد مگر عشقي عظيم در پشت آن نهفته باشد كه زحمت آن را بتوان ناديده گرفت. اين امر سبب شده تا دغدغهاي براي نسل هنرمندان اين رشته ايجاد شود.
وي فارغالتحصيل رشته طراحي صنعتي در سال 1355 از دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران با درجه ممتاز بود. او پس از اتمام دوره دانشگاه، برنده بورس تحصيلي انجمن فرهنگي ايران و ايتاليا شد و تحصيلات خود را در اين كشور ادامه داد. سپس سه دوره در دوسالانههاي بينالمللي صنايع دستي فلورانس از سال 1982 شركت كرد. همچنين در نمايشگاههاي بينالمللي ميلان، مونيخ، آلمان، آسيا و اقيانوسيه آثار خود را در معرض ديد عموم قرار داد. ضيايي در نمايشگاههاي مختلفي نيز به صورت انفرادي يا گروهي در شهرهاي مختلف ايران نيز شركت كرد.
دريافت لوح تقدير و نشان درجه يك هنرمندي در رشته آبگينه از سازمان ميراث فرهنگي در سال 1383، دريافت لوح تقدير از فرهنگستان هنر و سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران نيز در كارنامه هنري وي ثبت شده است.
استاد ضيايي عضو شوراي سردبيري نشريه تخصصي تكنولوژي در رشته آبگينه، عضو هيئت داوران شوراي عالي ارزشيابي هنرمندان هنرهاي سنتي آبگينه، عضو هيئت داوران جشنوارههاي هنرهاي زيبا، عضو شواري سياستگزاري و انتخاب آثار هشتمين دوسالانه سفال، سراميك و آبگينه، عضو كميته تخصصي گروه هنرهاي سنتي فرهنگستان هنر و تدريس در دانشگاههاي مختلف كشور را در كارنامه فعاليتهاي خود دارد.
بي شك از دست دادن هنرمندي چونين ضايعهاي ناگوار براي هنرمندان مظلوم شيشهگر است.
مراسم بزرگداشتي توسط فرهنگستان هنر در سال 1387 براي اين هنرمند فقيد برگزار شد كه ميتوانيد تصاوير آن را
اينجـا ببينيد؛ همچنين براي ديدن بخشي از فيلم اين هنرمند
اينجــــا كليك كنيد و پادكست سخنان وي را
اينجــــا بشنويد.