نمايش آثار هنرمندان ليتواني :
لمس هنر مدرن اروپا در راهروهاي صبا
|

به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، نشست تخصصي «تلفيق سنت و نوآوري در هنر معاصر پارچه بافي ليتواني» با حضور هنرمندان ليتواني، سرپرست موسسه صبا، مدير کل امور بينالملل فرهنگستان هنر و جمعي از استادان هنر، پژوهشگران و هنر دوستان برگزار و نمايشگاه هنر مفهومي «خود، آيي» گشايش يافت.
در ابتداي مراسم «عبدالرحيم فيروز زاده» مدير کل امور بينالملل فرهنگستان هنر با تاکيد بر آنکه بخشي از نادانستههاي ما ناشي از عدم گفتوگو است، گفت: «فرهنگستان هنر بر اساس اصولي که در عرف بينالملل جاري است، چند سالي است که فعاليتهاي بينالمللي خود را در قالب برگزاري نمايشگاهها و کارگاههاي هنري متمرکز کردهاست كه راهي در جهت ايجاد زمينههايي براي شناخت دقيق و صحيح از يکديگر و ايجاد گفتگوي فرهنگي بين دو ملت است.»
وي ادامه داد:« هنر به عنوان ابزار کليدي براي شناخت ظرفيتها و بهرهگرفتن از آن شناخته شده و تلاش بر آن است تا وارد فضايي شويم که بتوانيم به درک متقابل برسيم به همين منظور امروز شاهد بخشي از هنر سرزميني هستيم که از نشانههاي اوليه آن هنر، شعر و ادبيات است.»
در ادامه «مسعود ناصري» سرپرست موسسه صبا نيز درخصوص چرايي برگزاري نمايشگاهي از آثار هنرمندان ليتواني در گالريهاي صبا گفت: «تبادل هنر و هنرمند و برقراري ارتباطات مستقيم، از جمله اهداف اصلي موسسه صبا است. تصور ما اين است که براي تبادل هنري و ارتباطات هنري بهتر است که با هنرمندان روبهرو شويم و در کنار آنها قرار گيريم.»
وي اظهار داشت: «با توجه به تاريخ و تحولات جريان هاي هنري جهان پس از دهه شصت ما با پديدهاي مواجه مي شويم که مي توان گفت، از ترکيب هنرمند و فيلسوف ايجاد شده است.»
به گفته ناصري تکنولوژي توليد اثر هنري، ضمن اينکه رابطه مستقيم با خود محتوا دارد و بايستي در رفتار هنرمند در زمان توليد اثر ديده شود، بايد بتواند احساس قانع کنندهاي از ارتباط مستقيم خود با زمانه داشته باشد. وي در اين زمينه ادامه داد: «هر زماني که هنرمندان معاصر از اين موضوع غافل شدهاند، آثار توليد شده تا سطح يک موضوع صرفا انديش ورزانه تقليل پيدا کردهاند و ديگر واژه زيبايي با مشخصه هاي جديد را نميتوانند با خود داشته باشند.»
سرپرست موسسه صبا با تاکيد برآنکه، فرش از جمله سنتهاي کهن ايراني است، گفت: «با آنکه فرش از جمله سنتهاي کهن ماست، ولي هنوز نتوانستهايم از آن به درستي بهره جوييم همانگونه که نتوانستيم از خوشنويسي بهره لازم را ببريم.»
«مونيکا زالتاسکيته گراسينه»، استاديار دانشگاه در ليتواني يکي ديگر از سخنرانان اين نشست بود که درخصوص «تلفيق سنت و نوآوري در هنر معاصر پارچه بافي ليتواني» به ارائه مقالهاي پرداخت.
وي با اشاره به آنکه هنر حرفهاي پارچه بافي ليتواني در جهان يک پديده منحصر به فرد و ممتاز به شمار ميرود، گفت: «سرآغاز اين هنر به هفتادسال پيش باز ميگردد. در زمينه صنعت پارچه بافي اين کشور، تکنيکهاي بافت پارچه رومبلي، نقش بافي، نمدبافي و بافت ديوارآويزهاي قاليچه گونه رواج داشته است. طي بيست سال گذشته اين تکنيکها به کرات مورد استفاده قرار گرفته و دستخوش تحولات جالبي نيز شدهاست.»
به گفته گراسينه، هنرمندان ليتواني، مستقيما با تکنولوژي بافت سر و کار دارند ولي ميتوان گفت که انديشه هنري و اجراي هنري در صنعت پارچه بافي دو مقوله جدا از يکديگرند. پس خود پارچه به هنرمند ايده ميدهد. از ديگر سو، هنرمندان به هويت، سنت، تقليد آني، ماهيت و روابط ميان انسانها و... ميانديشند و ايدههاي خودرا بر روي پارچه پياده ميکنند.
در ادامه اين مراسم نمايشگاه «خود، آيي» با حضور علاقهمندان گشايش يافت تا مخاطبان شاهد نمايشگاهي از آثار 3 هنرمند ليتوانيايي باشند که در قالب هنر مفهومي، بافت و ترکيب مواد، جلوه تازه اي از ايده هاي انساني را به روايت هنر مفهومي به تصوير کشند.
«نورداسکينن برونه» و «مونيکا زالتاسکيته گراسينه» هنرمندان ليتوانيايي هستند که با نمايشگاه چيدمان خود، و زير نظر «ايگناس کازکويچ» تجلي ايدهها را در پيوند نقش و فرش با هنر مفهومي در صبا به نمايش گذاشتهاند.
بعضي از اين آثار گويهاي غلطاني هستند از جنس تاروپود گليمي که از دل سمبلها، اسطورهها و شعرهاي ليتواني بيرون آمدهاند. عناصري که نه تنها با مخاطب ايراني بيگانه نيستند بلکه به دليل نزديکي بيش از حد آن با فرش و گليم ايراني، اينگونه تصور ميشود که بخشي از فرهنگ و هنر ايراني در قالب هنري مدرن در ذهن هنرمندي از کشورهاي شمال اروپا شکل گرفته و اينگونه اجرا شدهاست.
چاپ ديجيتال و سيلک اسکرين مورد استفاده در اين آثار همزادپنداري مخاطب ايراني را با اين آثار دو چندان ميکند. ابعاد اين آثار بزرگ است و گاه به 480 در 620 سانتي متر نيز ميرسد. چيدمان آثار نيز به گونهاي است که گويي هنرمند از قبل عنصر مخاطب را به عنوان يکي از اصليترين عناصر اثر هنري خود در نظر گرفتهاست، چراکه مخاطب بدون چرخيدن، گذشتن يا لمس کردن اين آثار نميتواند از سالني به سالن ديگر برود.
علاقهمندان ميتوانند براي بازديد از اين نمايشگاه به خيابان ولي عصر(عج)، خيابان طالقاني، خيابان شهيد برادران مظفر، شماره ۱۲۵ مراجعه كنند. اين نمايشگاه تا 24 ارديبهشت همه روزه بجز ايام تعطيل، از ساعت 10 لغايت 19، ميزبان عموم بازديدکنندگان خواهد بود.
|
|
زمان انتشار: شنبه ١٦ ارديبهشت ١٣٩١ - ١٥:٥٩ |
نسخه چاپي